17. juni ble det gjort et vedtak i Stortinget om å opprette en felles elektronisk billett for alle kollektivreiser i Norge, etter forslag fra partiet Venstre.

I en pressemelding sendt ut fra Troms Venstre, sier leder Irene Dahl at vedtaket er svært viktig og håper det kan inspirere folk til å ta et grønnere valg i hverdagen.

- Denne seieren er viktig for Venstre. Transportsektoren står for en tredjedel av klimagassutslippene i Norge. Mange steder er det mye kø på vegene. Begge deler viser at det er helt nødvendig å gjøre det enklere å ta grønne valg. Ett felles billettsystem med en nasjonal reiseplanlegger er et viktig skritt på vegen for dette, sier leder i Troms Venstre, Irene Dahl, i pressemeldingen.

Les også: Håper å bli kvitt kontantbetalingen

Ikke et fylkeskommunalt hinder

Hun uthever at det er mange parter å samordne for at det skal man få på plass et felles billettsystem. Kollektivtrafikken er fylkeskommunens anliggende, og Dahl mener at Stortingets vedtak er et viktig dytt for å gå dette gjort.

- Vi i Venstre lover å ta initiativ på fylkestinget for at vårt fylke skal være pådriver for at dette skal fullføres raskest mulig, sier Dahl i pressemeldingen, og fortsetter:

- Det fylkeskommunale tilbudet hos oss må ikke være til hinder for at det skal være enkelt å reise for folk fra vårt fylke til andre fylker på arbeid eller på ferie, sier Dahl.

- Vi vil gjøre det enklere for folk å reise, særlig fordi det er et sammensatt reisemønster i fylket, med tanke på at folk reiser både med buss og båt. En felles elektronisk billett vil gjøre det mye enklere å komme seg rundt i fylket og i landet forøvrig, utdyper Dahl.

Hun poengterer at Tromskortet har vært en suksess i så måte, og mener at de erfaringene som er gjort kan tas med videre til å lage et system som fungerer på nasjonalt nivå.

Les også: Kommunen og Nobina skylder på hverandre

En drøm

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg, er svært fornøyd med vedtaket fra Stortinget. På Forbrukerrådets nettsider skriver hun i rosende ordelag om forslaget fra Venstre:

- Forbrukerrådet har lenge hatt en drøm om en slik sømløs reise. Vivil at alle kollektivreisende skal kunne planlegge reisen sin ogkjøpe billettene helt uavhengig av fylkesgrensene. Vi er derforveldig glad for at en samlet komité står bak et initiativ som kanbidra til at dette endelig gjennomføres. Stortinget har hvert årsiden 2006 vedtatt at det skal arbeides for et felles elektroniskbillettsystem og en nasjonal reiseplanlegger. Likevel har ikkekollektivkundene verken en fungerende nasjonal reiseplanleggereller et felles billettsystem, skriver Haabeth Rygg.

Les også: Jubler for mobilbetaling på buss