I dag publiserte NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon, en liste kalt KommuneNM 2014. Listen måler de mest framgangsrike kommunene og regionene i landet, og det er i alt 79 regioner som måles opp mot hverandre.

Tromsø-regionen får en solid niendeplass på denne lista, og sikrer seg dermed en plass inne blant topp ti-regionene. Det er en forbedring fra 14. plass i 2008.

KommuneNM vurderer kommuner og regioner utifra 19 indikatorer, som for eksempel arbeidsmarked, kompetanse, demografi, kommuneøkonomi og lokal attraktivitet.

Selv om Tromsø-regionen gjør det bra på lista, er det flere regioner i nærheten som havner langt ned på barometeret. Nord-Troms-regionen har fått tildelt bunnplasseringen, etterfulgt av Midt-Finnmark og Ytre Helgeland.

Les også: SSB venter moderat vekst

Positiv utvikling

Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge sier til Nord24 at tallene gir et realistisk bilde av tilstanden i nord:

- Vi kan glede oss over en positiv utvikling og framgang i nord, samtidig som vi skal være realistiske og se hvordan vi ligger an, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge til Nord24.

Konsernsjefen understreker til Nord24 at byene i Nord-Norge gjør det godt på listen, men at det også er flere steder hvor tallene på NHOs liste er røde. Han tror også at forskjellen mellom de ulike regionene vil kunne komme stadig mer til syne de neste årene.

- Jeg tror vi vil se at dette bildet vil videreføres og forsterkes ytterligere de neste årene. Men jeg tror nok vi også kan forvente å se en større skilnad mellom de beste og de dårligste regionene i Nord-Norge, sier Janson til Nord24.

Les også: Så mange flere blir vi hver uke