Arctic Race-koordinator Pål Jakobsen har hendene fulle helt fram til siste minutt.

– Det hele er et enormt puslespill som må lappes sammen, og hver gang man flytter på en brikke påvirker det alt annet som er planlagt, sier Jakobsen.

De store linjene er likevel klarlagt, og at midten av august vil by på en enorm fest er det ingen tvil om.

Les mer: Nå kan din gamle sykkel bli kunst.

Stengte veier

Lørdag 16. august avholdes ”Den Store Sykkelfesten”, best kjent som Folkerittet. Fra start klokken 16.30 og fram til slutt cirka klokken 19.00, vil veiene rundt Tromsøya stenges i korte tidsperioder, da syklistene skal sykle på stengte veier.

– Det er politiet som vurderer når veiene skal stenges, men det er ikke slik at veiene holdes stengt fram til siste rytter, forsikrer Jakobsen.

Flere stengte veier vil det være når proffrittet gjennomføres søndag.

Hele Sør-Tromsøya vil stenges av fram til søndag kveld. Det skal være mulig å kjøre ned Langnesbakken, men man kommer seg ikke ut på Kvaløyveien på grunn av rittet, sier Jakobsen.

At helgen skal preges av gåing og sykling er det ingen tvil om.

– Vi oppfordrer folk til å parkere på fastlandet og gå over brua. Det skal også settes opp kollektivtrafikk over både Tromsøbrua og Sandnessundbrua når syklistene er på Kvaløya.

Les mer: Sykkelrittet positivt for Tromsø.

En enorm fest

At veiene stenges tror ikke Jakobsen vil føre til store problemer.

– Det gjøres mildt sagt opp for, da festen kommer til å toppe alles forventninger, tror han.

Storgata skal den aktuelle helgen gjøres om til en såkalt ”Public village”.

– Storgata vil preges av mye mat og mange stands. Alle bodene er ikke helt på plass enda, men blant annet skal Lego Leauge ha god plass, sammen med veldig mange mattilbud. Vi har hentet mye inspirasjon fra matfestivalen, og kan garantere at det vil være noe for alle i Storgata denne helgen, sier Jakobsen.

I tillegg vil storskjermer prege området rundt torget, men en spesifikk plassering er ennå ikke klar.

Kjempeshow

Også Prostneset vil være sentrum for mange aktiviteter i sykkelhelga.

– Det blir et kjempeshow på Prostneset lørdag etter klokken 14.30. Det blir et spektakulært sykkelshow og et par stuntmenn skal også underholde sammen med en DJ. De kommer til å lage et helt sinnssykt show. Dette vil også pågå mens syklistene kommer inn til mål lørdags kveld, så det blir en kjempestor mottakelse, sier Jakobsen.

Han vil nødig røpe for mye om Prostneset-showet, men lover at det vil bli uforglemmelig.

Også en såkalt ”fun-park”, med blant annet hoppeslott og mulighet for strikkhopp er planlagt, men detaljene rundt denne er heller ikke klarert enda.

– Enkelte ting må ferdigstilles i løpet av denne uken, da ferieavvikling har gjort ting utfordrende de siste ukene, sier Jakobsen.

Les mer: Går sammen for sykkel-strikk.

– Lag galskap

At det blir en heidundrende byfest er det likevel ingen tvil om.

– Jeg håper alle blir med på å gjøre dette så sykt som mulig, og gjør masse sprø ting langs sykkelløypene.

– Masse sprø ting?

– Ja, hold konsert i hagen, kle dere ut og lag masse galskap. Jeg har allerede hørt om noen hemmelige planer, og det kommer til å bli helt ville tilstander, lover han.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til alt. Jeg ser veldig fram til at folk skal få være med på festen, for jeg tror ikke man klarer å se for seg hvor stort dette faktisk er før man har opplevd det. I tillegg håper jeg at jeg har tid til å være med på Folkerittet, og der håper jeg å se mange utkledde mennesker. La oss gjøre det om til et stort maskeradeball, og være helt gale, sier han.

PLANLEGGER: Arctic Race-koordinator Pål Jakobsen planlegger folkefesten.
Stenges: Tromsøbrua er sammen med en mengde andre veier og overganger noe av det som stenges av under rittene. Foto: Jon Terje Eiterå Foto: Jon Terje Eiterå