VG: Det besluttet Nord-Troms tingrett denne uken. De gir lov til ransaking, men ikke til gransking, ifølge kjennelsen.

Dette blir av politiet beskrevet som «det eneste etterforskningsskrittet som nå gjenstår».

Kobler inn Kripos

Politiet ønsker at Kripos skal bistå med de kriminaltekniske undersøkelsene, spesielt for å kunne fastslå hvordan den antatt drepte Vålnes omkom.

Før sommeren varslet politiet at de ønsket å gjøre søk i grunnen under Gjestestua fordi de satt på opplysninger om at Vålnes kunne ligge skjult der. Opplysningene settes i forbindelse med at Vålnes' tidligere samboer (41) og hennes nye kjæreste (40) jobbet ved den aktuelle gjestestua i tidsrommet da politiet tror 50-åringen ble tatt av dage. De er nå siktet for drap. Det samme er en 43-åring som var en del av Vålnes' bekjentskapskrets.

Planen var før sommeren gjøre nytt søk under nybygget, ved å fjerne deler av betonggulv, rive enkelte vegger innvendig og fjerne masser i grunnen.

Vil se saken avsluttet

Ingen har de siktede har motsatt seg at politiets begjæring om nye søk.

- Det kommer ikke som noen overraskelse. Min klient har alltid hevdet sin uskyld. Hun har ingen innvendinger til at politiet gjør sine undersøkelser, men det er en svært stor belastning at etterforskningen har pågått i så lang tid, sier Randulf Schumann-Hansen, som forsvarer Vålnes' tidligere samboer (41), til VG.

Politiet har tidligere gjort søk i gjestestua, uten å finne den antatt drepte.

- Det er en avgjørelse som jeg tar til etterretning og som blir viktig for den videre skjebnen til denne saken. Hvis de ikke får uttelling, burde det etter min vurdering bety slutten for denne saken, sier 40-åringens forsvarer, Morten Furuholmen, til VG.

Heller ikke 43-åringen har noen innsigelser til at politiet skal rive nybygget i vertshuset. Det opplyser hans forsvarer Christian Wiig til VG.

Forsvant i 2011

Det er nå over to og et halvt år siden Per Vålnes feiret 50-årsdagen sin på kvelden 26. november og påfølgende natt. Eksamboeren, hennes senere nye kjæreste og flere andre var gjester på gården i Sagelv i Balsfjord.

Politiet mener Vålnes ble tatt av dage i forbindelse med eller i tiden etter festen og at de siktede samarbeidet om drapet. Han ble meldt savnet av samboeren 1. desember. Hun opplyste at hun sist hadde sett ham 30. november, men dette fester ikke politiet lit til.

Kritiske til kriminelt vitne

Det mye omtalte vitnet som har satt politiet på sporet av Vålnes er, etter det VG kjenner til, en kjent kriminell. Mannen i 50-årene er tidligere er straffedømt for både bedrageri og hallikvirksomhet. Forsvarerne sår tvil om hans troverdighet.

- Det ser ut til at man kan stille spørsmålstegn ved grunnlaget som har ført til at politiet har fremmet denne begjæringen, sier Schumann-Hansen.

Han får støtte av Furuholmen, som i lengre tid har stilt seg kritisk til å politiet baserer etterforskningen på informasjon som stammer fra en tidligere straffedømt.

- Jeg synes kildematerialet for det ekstraordinære etterforskingsskrittet er betenkelig, sier han.

- Men er det ikke i din klients interesse å undersøke alle muligheter?

Jeg synes det er et drastisk virkemiddel, men det kan også være til gunst for min klient.

Den drapssiktede 43-åringen skal ifølge vitnet ha fortalt hvordan Vålnes ble drept og gjemt i gjestestua. Dette avviser 43-åringen at han har sagt.

- Han sier at han aldri har fortalt noe av dette til vitnet, sier hans forsvarer Wiig.

Politiet har i tillegg et annet vitne som har fortalt at Vålnes ligger begravet under gjestestuen.

Tre siktet

Fire dager etter at samboeren meldte Vålnes' savnet, fant politiet bilen hans forlatt på en rasteplass ved E8 i Lavangsdalen. I tillegg ble bilnøklene funnet på bunnen av en elv - under en foss cirka 100 meter fra bilen.

Politiet åpnet en mulig drapssak våren 2012 og har siden midten av april 2012 hatt bistand fra Kripos. I løpet av noen dager i oktober og november i fjor pågrep politiet seks personer og siktet dem for drap eller medvirkning til drap. Tre av disse ble raskt sjekket ut av saken.

savnet: Liket av Per Vålnes er ikke funnet. Nå går etterforskningen inn i en ny fase. Foto: Privat