Det var Midtre Hålogaland politidistrikt som tidligere i dag meldte at politiet mistenker tre personer tilknyttet hurtigbåten i havna for brudd på reglene om "Pliktmessig avhold".

NRK melder mandag ettermiddag at politiet i Harstad nå har gitt de tre fra mannskapet status som siktet, inkludert skipperen på hurtigbåten. Det er foreløpig ikke kjent om de tre siktede har erkjent forholdet, skriver NRK.

Venter på svar

Promillekontroll ble gjennomført og blodprøver er sendt til analyse. Disse vil det ta mellom to og tre uker å få svar på. I mellomtiden er de ansatte som ble kontrollert, tatt ut av tjeneste.

- De er tatt ut av tjeneste frem til vi får svar på blodprøvene. Vi jobber med å få kabalen til å gå opp på ruta, og det ser ut som vi skal få det til. Båten gikk fra Harstad til Tromsø klokka 12.00, og det ser ut som vi skal få ettermiddagsavgangen i rute derfra, sier daglig leder Per Hansen i Boreal Transport Nord.

Over grensa

Saken blir videre behandler som en personalsak, og Hansen ønsker ikke å kommentere hvilke konsekvenser det kan få dersom blodprøven kan bekrefte mistanken om promille.

- Det var politiet som gjennomførte kontrollen, og alt vi vet er at det ble påvist promille som er over grensa, sier Hansen, som likevel medgir at rederiet i forkant av kontrollen hadde mottatt tips om mistanke om promille.

Han bekrefter at det var rederiet som i dette tilfellet tok initiativ til promillekontroll, men kan fortelle at det ikke er noen uvanlig prosedyre internt i rederiet.

- I dette tilfellet var det politiet som gjennomførte kontrollen, fordi han vi vanligvis leier inn til den jobben har ferie. Promillekontroll er en del av våre sikkerhetsrutiner, og vi gjennomfører regelmessig stikkprøver, forklarer Hansen.

Bemanner opp

Hansen sier rederiet jobber aktivt for å unngå alle uønskede hendelser, og sier det er skuffende at det nå foreligger mistanke om promille hos flere ansatte.

- Det er veldig skuffende. Det er en tung dag for oss alle, sier Hansen. Han legger ikke skjul på at det er ufordrende å bemanne båtene med flere ansatte ute av tjeneste midt i ferietiden.

- Vi jobber på spreng for å finne løsninger, slik at dette ikke berører trafikken. Det kan bety at vi må inndra folk fra ferie, men i en slik situasjon er alle innstilt på å bidra. Det er operasjonssentralen som arbeider med å få dette til å gå opp, og det har de gjort i hele dag, sier Hansen.