For å vise støtte til den sivile befolkningen i Gaza vil det bli holdt solidaritetsmarkering på torget i Tromsø førstkommende torsdag klokken 16.00.

Medlemmer av Palestinakomiteen, Fagforbundet Troms, PUT, Palestinaprosjektet på Tvibit og andre Palestina-venner gått sammen for å vise sine venner at de ikke er alene i en vanskelig tid.

– Jeg tror dette er noe av det viktigste man kan gjøre. Vi som har daglig kontakt med dem i Gaza forteller at det er demonstrasjoner i Norge, det er folk som bryr seg og støtter dem. Dette gjør dem sterkere, forteller Gro Davidsen, prosjektleder for Palestinaprosjektet på Tvibit.

Les også: Rakett traff Gaza-sykehus: Israel og Hamas skylder på hverandre

Kulturelle innslag

Under markeringen på torsdag vil det være kulturelle innsalg og appeller, men programmet er ennå ikke fastsatt.

– Så langt så er det Blant annet Sverre Kjelsberg og Trond Peter Stamsø Munch som står for det kulturelle. Ingrid Evertsen skal holde appell og dersom Mads Gilbert har kommet tilbake til Tromsø vil han mest sannsynlig formidle noen ord, forklarer Britt Ås, fylkesleder Fagforbundet Troms.

Etter markeringen vil de gå i tog gjennom Storgata og tilbake til torget. Der vil de legge ned plakater hvor de har skrevet ned navn på de barna som har blitt drept på Gaza den siste tiden.

Les også: Ber mediene slutte å intervjue Gilbert

Gir seg ikke

Sist det ble gjennomført solidaritetsmarkering var 16. juli 2014. Ifølge Ås har det siden den gang vært etterspørsel etter flere markeringer, men det har vært utfordrende på grunn av sommerferien.

– Vinteren 2008/2009 hadde Tromsø fast markering hver lørdag når det sto på. Nå har det vært ferie og det har vært utfordringer, men det blir nå nye markering så lenge det holder på, sier Ås.

Davidsen og Ås har daglig kontakt med innbyggere på Gaza. Hver gang de blir informert om et nytt angrep blir de bekymret for sine venner.

– Noen formilder horrible historier. Situasjonen de lever under kan vi ikke forstå. Jeg håper folk vil stille opp uansett hva man mener politisk i denne saken. Det handler om å vise medmenneskelighet, sier Davidsen.

Leder for Palestinakomiteen i Tromsø, Knut Borud, forteller at han har fått flere tilbakemeldinger fra folk som engasjerer seg.

– Dessverre får enhver konflikt mer oppmerksomhet når det er vold og uro slik som det er nå, men det er godt å se at folk engasjerer seg, sier Borud.

Les også: Sjokkert over innsamlingsbeløp

Engasjert: Leder for Palestinakomiteen i Tromsø, Knut Borud, Gro Davidsen, prosjektleder for Palestinaprosjektet og Britt Ås, fylkesleder i Fagforbundet Troms. Foto: Lena Verås Eriksen