I gårsdagens papiravis kunne du lese om byrådet, med Kanestrøm i spissen, som ønsker å snu om på planene for bo- og rehabiliteringssenteret som skulle stå klart på Mellomveien i høst. Byråden for helse og omsorg mener det vil lønne seg å heller satse på et helsehus på området nedfor legevakten på UNN, og eventuelt se på muligheten til å benytte seg av Mellomveien 100 som seniorboliger – noe han mener det ville være verdt å vente på, selv om det skulle ligge noe lenger inn i fremtiden.

– Dette er byrådets største privatiseringsskandale til nå, er gruppeleder Jens Ingvald Olsens reaksjon til det hele.

– Har gått over styr

Ifølge Olsen var byrådets prosjekt å lage utstillingsvindu på Mellomveien for privatiseringens fortreffelighet innenfor pleie- og omsorgssektoren. Drift av både plassene og omsorgsboligene var planlagt å settes ut til det private, og kommunen skulle inneha investeringene og eie bygningsmassen.

– Byrådet var så ivrig å få dette raskt gjennomført at prosjekteringen har vært helt elendig. Bo- og rehabiliteringssenteret på Mellomveien 100 skulle etter de første planene allerede vært i drift. Ombyggingskostnadene har imidlertid gått helt over styr, og først nå går byrådet ut og presenterer prognosene for ombyggingen. Det blir ikke 15 millioner kroner, men nærmere 60 – altså en firedobling av kostnadene, sier Olsen.

Allerede i mai skal Rødt ved Hanne Stenvaag ha konfrontert byrådet om Mellomveiens fremdrift etter å ha mottatt informasjon om at kostnadene ville bli mye større enn det som var bevilget, samt at det ville bli utsettelser på åpningen langt utover oktober 2014.

– Ingen kunne svare. Når Kanestrøm sier de har fått et bedre tilbud uten kostnadsøkning er dette en grov forvrenging av virkeligheten. Det er så nær en ren løgn som du kan komme. I beste fall sammenligner han med det nye kostnadsoverslaget for ferdigstilling av Mellomveien 100 på 60 millioner, forteller gruppelederen.

– Den beste løsningen

Kristoffer Kanestrøm forsvarer byrådets nye helsehus-planer og sier det nå er det mest lønnsomme alternativet.

– Hvis vi skal fullføre prosjektet i Mellomveien vil det koste oss 60 millioner, omtrent det samme det vil koste å ferdigstille helsehuset. Sistnevnte vil gi 60 nye korttidsplasser, kontra de 15 Mellomveien vil gi. I tillegg kan bygget i Mellomveien brukes til andre prosjekter i fremtiden,

Kommunens eiendomsavdeling anslo at renoveringen i Mellomveien ville koste 15 millioner, men i vår kunne eksterne konsulenter konstatere at kostnaden ville være på nærmere 60 millioner. Det var da kommunen valgte å snu.

– Det er jo klart at den originale vurderingen ikke var god nok. Heldigvis har vi ikke brukt så mye av pengene, så disse kan nå brukes på helsehuset istedenfor. Per nå er dette det klart beste alternativet, konstater den fungerende byrådslederen.