Det er Kommunikatoren AS som har i oppdrag å avholde 300 leksjoner i løpet av en måneds tid denne sommeren. Oppdragsgiver er Flyktningtjenesten i Tromsø kommune, og med relativt frie tøyler har kompetansehevingssenteret utviklet en sommerpakke bestående av 28 forskjellige kurs.

– Vi har blant annet kurs som tar for seg god økonomistyring, arbeidsmarkedet og teknologi, men også gitarspilling og magedans står på agendaen. Det jobbes mye med sosiale medier, og vi jobber i hovedsak opp mot bedriftsmarkedet, sier daglig leder ved Kommunikatoren, Odd-Gunnar Hogseth.

– Det er viktig at man har det artig og samtidig lærer hele tiden. Vi er ikke en skole, men en kompetansebedrift, skyter Ingrid Hogseth, medeier av bedriften inn.

Språk og kunnskap

De to eierne slo sammen sine bedrifter noen år tilbake og driver nå Kommunikatoren AS som mor og sønn. De forteller at det er noen grunnprinsipper det er viktig at følges når de setter sammen kursene.

– Undervisningsmålene er at beherskelsen av det norske språk fremmes og at samfunnskunnskapen og jobbmulighetene økes, forklarer Odd-Gunnar Hogseth.

Fra UKM-miljøet

En annen viktig del av kursene er å øke muligheten for at innvandrere kan komme seg ut av lavterskelyrkene.

– Dessuten har mange god utdanning hjemmefra. Da er det viktig å forstå hvordan det norske samfunnet tenker og fungerer, sier Ingrid Hogseth.

Med to uker igjen er det ennå mange kurs som skal gjennomføres. Blant de eksterne kursholderne er Karoline Stensland (19), tidligere UKM-vinner. Da iTromsø møter henne har hun sin første gruppe på gitarkurs.

– Jeg ble spurt om jeg hadde anledning og syntes det hørtes veldig interessant ut. Hittil har det vært veldig artig - i dag har jeg hatt min første gruppe, sier Stensland.

Blant de som deltok på gitarkurset var Tsegay Habtegergish og Aman Andon, som har vært i Tromsø i henholdsvis 7 måneder og 2 år.

– Jeg har alltid hatt lyst til å spille et instrument, og nå har vi lært de første stegene, sier Habtegergish.

Sitt eget Arctic Race

De har deltatt på flere kurs, og er svært fornøyde.

– Så langt har det vært veldig bra, kommenterer Andon.

Ifølge bedriftseierne Hogseth går omtrent en fjerdedel av tiden på Torgsenteret til å være i fysisk aktivitet.

– Idrett er en viktig del av integrering og inkludering, som vi alltid snakker mye om, hevder Ingrid Hogseth.

Ett av prosjektene som arrangeres er Arctic Race-prosjektet, der kursdeltakerne både skal utvikle en rekke profileringsmateriell, samt gjennomføre ulike aktiviteter som å stå på stand, bidra i heiagjeng og sykle selv.

– Vi har vårt eget race neste uke der kursdeltakerne skal få konkurrert. Det blir bra, sier Odd-Gunnar Hogseth.