Sofahjelpen ble startet for tre år siden i regi av DebutUKA 2011, og er et tiltak for å sikre studenter som ikke har boplass et sted å sove den første uka. Det har vært en jevn stigning i antallet studenter som har manglet bolig ved studiestart siden 2010. 2014 kan bli det verste året så langt.

– Det var flere som kom bort til meg i fjor og var helt fortvilte fordi de ikke hadde plass å bo. Jeg vet av flere som etter hvert måtte avbryte studiene på grunn av mangel på bolig, sier Åsli.

Les også: Aldo har overvintret i campingvogn

Kreative løsninger

Hun forteller at de tidligere har måttet finne kreative løsninger på sengemangelen.

– Tidligere var det mange studenter som ga sengeplass til de som trengte det på sofaen sin, eller, ja, i egen seng, forteller hun.

– I år vil vi gi ut oppblåsbare madrasser til alle som har mulighet til å huse studenter, men som mangler sengeplass.

Tror på økning

Hun sier det var overraskende mange som etter hvert meldte seg i fjor, og at hun håper denne trenden fortsetter. Hovedvekten av dem som sa seg villige til å huse hjelpeløse studenter i fjor var imidlertid selv studenter, og Åsli håper også andre kan si seg klare til dyst i år.

– Antallet studenter fra Sør-Norge som har søkt og kommet inn på universitet er økt med fem prosent, så da sier det seg selv at det muligens blir mer press i år enn i fjor, slår lederen av UKA fast.

Les også: Studentboligsituasjonen i Tromsø

Flere studentboliger

På universitetet er de også urolige for utviklingen, og setter veldig pris på den innsatsen som blir gjort av blant annet Sofahjelpen.

– Det er et initiativ som har blitt veldig godt mottatt, og som har vært veldig viktig for mange studenter, sier kommunikasjonssjef ved UIT, Hanne Karde.

Hun forteller videre at det blir vanskelig å uttale seg om hva boligkrisen har å si for UiTs evne til å tiltrekke seg gode studenter, men medgir at det begynner å bli en kritisk mangel på studentboliger.

– Vi er glade for at det nå igangsettes bygging av 250 nye studentboliger, men samtidig er det jo altfor lite. Andelen studenter som må ut i det private boligmarkedet er stor, og vi er helt avhengig av et velfungerende utleiemarked for å dekke behovet for bolig, utdyper Karde.

Hun er imidlertid ikke redd for at det blir en uløselig krise i år.

– I en overgangsfase vil det være mange som er avhengig av Sofahjelpen og andre midlertidige løsninger men vår erfaring er at det ordner seg over tid for alle, sier hun.

Les også: Nødhjelp for bostedsløse