Studiestart er like rundt hjørnet og mange er på leting etter leiebolig i Tromsø. I dag er det til sammen over 200 ”ønskes leid”-annonser på ulike nettsider og i iTromsøs papirutgave.

Vær oppriktig

Tomi Johansen er daglig leder i DnB Eiendom Tromsø og privat utleier. Han har noen klare råd til de mange som er på leiting etter leiebolig i Tromsø.

– Mange utleiere annonserer ikke leiligheten eller hybelen selv, men plukker blant dem som annonserer at de søker bolig. Derfor er det lurt med ønskes leid-annonse både på internett og i papiravisene.

Johansen mener det aller viktigste er å være oppriktig.

– Si det som det er. Hvis du røyker eller har husdyr, må du være ærlig om det. Ikke kom på visning og først da fortelle at du har en katt.

Ikke ”selfie”

I dag var det ni ønskes leid-annonser på trykk i iTromsøs papirutgave, hvorav tre hadde bilde. Flere av annonsene på nett har også bilde.

– Dropp selfien. Boligmarkedet handler ikke om utseende, sier Johansen, som ikke ser noen grunn til at man bør ha bilde av seg selv i annonsen.

Han sier man heller bør legge vekt på å skille seg ut.

– Alle skriver at de er rolige, sikre betalere og hyggelige. Det er greit nok, men slik blir alle annonsene like. Sidestill deg fra de vanlige superlativene.

Johansen mener humor kan være et nyttig grep.

– Målet med en annonse er å fremstille seg som en attraktiv leietaker og at akkurat din annonse huskes. Du kan med fordel bruke humor og være personlig i annonsen.

Tenk søknad

Johansen peker på at slik leiemarkedet er i Tromsø, sitter utleierne med makten.

– De kan velge og vrake mellom annonsene. Hvordan man fremstiller seg er veldig viktig. Husk at en slik annonse er som en søknad, du søker jo etter sted å bo. Bruk tid på teksten din. Husk å skriv at du er ute etter langtidsleie om du skal bo lenge i Tromsø, oppfordrer han.

Til sist anbefaler han ikke å lokke med snømåking og barnepass.

– De som leier ut er ikke på jakt etter gartner eller barnevakt. De ønsker seg en leietaker som passer deres kriterier og som betaler i tide.

Kommer du gjennom nåløyet og får komme på visning, har Johansen følgende råd.

– Ikke fortell om alle de mislykkede visningene du har vært på hvor du ikke har fått leie, det vil ikke se bra og du kan fremstå desperat. Se ordentlig ut og vis tydelig interesse for boligen.

100 søkere

Stein Roar Kindlihagen er en av, per i dag, 72 som annonserer utleie i Tromsø på markedsplassen Finn.no. Han forteller at han fikk utleid hybelen i løpet av under ett døgn.

– Jeg fikk så mange henvendelser på telefon og e-post at jeg til slutt mistet helt oversikten. Det var vel mellom 70 og 100 interesserte som kontaktet meg i løpet av den korte tiden annonsen lå ute.

Kindlihagen mener det da som leietaker er viktig å skille seg ut av mengden.

– Det var en helt enorm pågang og må man skille seg ut på en eller annen måte. Selv valgte jeg noen som er voksne, har studert en stund og var i byen slik at de kunne komme og se på hybelen.

I utvelgelsesprosessen var det spesielt en ting Kindlihagen la vekt på.

– De skrev ganske lange meldinger til meg og fortalte en del om seg selv. Det var nok utslagsgivende for min del, sier utleieren.

IKKE BILDE: Tomi Johansen, daglig leder i DnB Eiendom, råder leietakere til å droppe bilde i annonsen. – Vil du absolutt ha et bilde, må du hvert fall være blid på det, mener han. Foto: Tor Farstad