Denne uken besluttet Nord-Troms tingrett at politiet i Målselv får ransake Vollan Gjestestue i håp om å finne liket av Per Vålnes (50).

Politiets plan er å undersøke nybygget ved å fjerne deler av betonggulvet, rive enkelte vegger innvendig og fjerne masser i grunnen. Dette blir beskrevet som det siste mulige etterforskingsskrittet politiet kan gjøre i denne saken.

SE TIDSLINJE: Dette er Vålnes-saken

- Umulig å fastslå

- Kostnadene for dette er helt umulig å fastslå. Det avhenger veldig av når vi gjør funn. Gjør vi det tidlig, blir det billigere, sier lensmann i Målselv, Andreas Nilsen, til VG.

Selv ba politiet om at undersøkelse tar formen av en gransking, mens retten fastslo at det kun er grunnlag for en ransakelse. Dette betyr at det er politiet som administrerer utførelsen.

- Uansett vil det bli gjennomført undersøkelser under Vollen Gjestestue. Det vi har som foreløpig plan er at vi skal starte opp sent på høsten, sier lensmann Nilsen.

Før sommeren varslet politiet at de ønsket å gjøre søk i grunnen under Gjestestua fordi de satt på opplysninger om at Vålnes kunne ligge skjult der. Opplysningene settes i forbindelse med at Vålnes' tidligere samboer (41) og hennes nye kjæreste (40) jobbet ved den aktuelle gjestestua i tidsrommet da politiet tror 50-åringen ble tatt av dage. De er nå siktet for drap. Det samme er en 43-åring som var en del av Vålnes' bekjentskapskrets.

Antatt drept etter fest

Det er nå over to og et halvt år siden Per Vålnes feiret 50-årsdagen sin på kvelden 26. november og påfølgende natt. Ekssamboeren, hennes senere nye kjæreste og flere andre var gjester på gården i Sagelv i Balsfjord.

Politiet mener Vålnes ble tatt av dage i forbindelse med eller i tiden etter festen og at de siktede samarbeidet om drapet. Han ble meldt savnet av samboeren 1. desember. Hun opplyste at hun sist hadde sett ham 30. november, men dette fester ikke politiet lit til.

Frykter tapt inntekt

For daglig leder i gjestestuen, Håvard Lydersen, har de siste årene vært en påkjenning, men han forteller at de har lært seg å leve med etterforskningen.

- Vi får håpe at det siste ordet er sagt når de starter opp undersøkelsene. Finner de noe der, er det bra for saken, sier han til VG.

Han er ikke sjokkert over at retten sier seg enig med politiet om at det er nødvendig å undersøke nybygget. Han har ikke gjort seg opp noen tanker rundt hvorvidt det er sannsynlig at liket av Vålnes ligger begravet i grunnen under gjestestuen hans.

- Enten så er han der eller så er han ikke der.

Men Lydersen er ikke i tvil om at rivningen vil medføre driftstap for gjestestua.

- Konsekvensene blir at vi må brette opp armene og tenke positivt. Vi må jobbe som bare juling for å komme gjennom dette her. Vi har aldri motsatt oss at de skal gjøre det, sier han.

De har bedt om delbetaling basert på det forventede tapet. Det har retten ikke etterkommet. I stedet får de anledning til å søke om erstatning.

- De vil vi vurdere påklage. Men først må advokaten vår vurdere kjennelsen.

SPORLØST BORTE: Per Vålnes forsvant fra sitt hjem på Storsteinnes i Balsfjord i november 2011. Foto: SIGMUND KRØVEL-VELLE, NTB-SCANPIX
Daglig leder Håvard Lydersen ved Vollan Gjestestue håper politiets undersøkelser under vertshuset blir siste ord i saken.