Verdensmesteren er full av lovord om Tromsø og ser fram til å tilbringe de neste ukene i Ishavsbyen.

– Tromsø ligger oppi nord et eller annet sted. Jeg vet ikke helt hvor, sa verdensmesteren spøkefullt til iTromsø da vi møtte ham i Oslo før mesterskapet.

Så flirte han godt og la raskt til:

– Nei da, jeg har vært i Tromsø flere ganger. Det er en fin plass. Jeg spilte turneringer der i 2006 (Midnight Sun Chess Challenge, red.anm.) og i 2007 (Arctic Chess Challenge, red.anm.). Jeg kom på 2. plass begge ganger. 2. plass er jeg ikke fornøyd med, men jeg har gode opplevelser derfra ellers, sier Magnus Carlsen.

Helt til topps

Norge er på ingen måte favoritter under sjakk-OL som begynner på lørdag.

– Ingenting er umulig, men det blir vanskelig å blande oss helt i teten. Vi må bare fokusere på oss selv og sørge for at alle er på topp. Man kan ikke vinne OL med en eller to spillere. Alle må være topp motiverte for at vi skal ha en sjanse til å gjøre det så godt som vi kan.

Tankene hans går tilbake til 2008 da Norge slo Kina.

– De var ett av de absolutt beste lagene i verden og var rangert som nummer tre da. Vi har samme lag som den gangen, og jeg er blitt bedre, Jon Ludwig Hammer er blitt bedre, og det virker også som om Simen Agdestein er bedre enn han var da, så vi burde absolutt ha mulighet til å gjøre det godt i enkeltmatcher. Når det er sagt, er det mye å be om at vi skal gjøre 11 veldig gode enkeltmatcher på rad. Vi må bare gjøre så godt vi kan, sier Carlsen til iTromsø.

En plass han i hvert fall skal gå til topps, er til Tromsdalstinden.

– Jeg har tenkt meg en tur på tinden. Jeg hadde en veldig fin opplevelse i 2006 da jeg gikk opp dit ganske sent på kvelden. Likevel var det tid til å komme seg opp på fjellet og ned igjen uten at det ble mørkt. Det er en klisjé, men det er selvfølgelig noe av det veldig fine med Tromsø; at solen ikke går ned på sommeren, sier Magnus Carlsen.

Spesielle relasjoner

Magnus Carlsens far, Henrik, kan fortelle om familiens spesielle relasjoner til nettopp Tromsdalstinden.

– Magnus har i hvert fall vært der oppe 2–3 ganger. Det spesielle med akkurat Tromsdalstinden, er at min onkel, Magnus’ grandonkel, Oluf Lien, som var meteorolog og musiker, bodde i Tromsø i mange år. Han elsket den turen og gikk der siste gang som 90-åring, forteller Henrik Carlsen.

Verdensmesterens grandonkel gikk bort som 94-åring for tre år siden og var hele 453 ganger på Tromsdalstinden.

– Onkelen min var en av dem som vedlikeholdt stien, og han fortalte ofte min mor om den flotte turen. Derfor synes vi at det er spesielt fin tur og bruker å komme tilbake dit, sier Henrik Carlsen.

Til Tromsø kommer begge foreldrene til verdensmesteren, både Henrik og Sigrun, samt lillesøster Signe (17).

– Hun er den eneste som ikke spiller sjakk. Vi er der mest fordi vi liker både byen og naturen så godt, sier Henrik Carlsen.

– Høydepunktet

Carlsen hørte for første gang om muligheten for et sjakk-OL i Tromsø i 2007 og har lenge vært en ambassadør for begivenhetene som finner sted i Tromsø de to neste ukene.

– Jeg synes at det er kjempeflott å få spille OL på hjemmebane. Det er en mulighet jeg ikke trodde at vi kom til å få i Norge. Det er en helt unik sjanse til å vise hva vi kan på hjemmebane, og jeg tror at både spillerne på 1. laget og de andre lagene vi stiller med, er veldig motiverte til å gjøre alt vi kan, sier Magnus Carlsen.

Det er ingen som forventer at Norge skal kunne kjempe helt i toppen, men Carlsen innrømmer at det er ekstra stas at OL skal foregå i hans eget hjemland.

– For min del er individuelle turneringer større enn lagturneringer, fordi det er realistisk sett er større sjanse for å gjøre det bra der, men OL på hjemmebane er noe helt spesielt, og det kommer til å bli et av høydepunktene for meg denne sesongen, forteller Carlsen.

Han har også blitt kjent med mange i sjakk-organisasjonen i Tromsø de siste årene.

– Jeg kjenner litt til hele gjengen. Det er mange dyktige folk, og jeg er sikker på at de kommer til å gjøre en god jobb under turneringen, sier Carlsen.

Alltid to dager før

Carlsen lader opp til denne turneringen på samme måte som han alltid gjør.

– Jeg pleier å ankomme turneringer to dager før det begynner, og det antar jeg at jeg også vil gjøre denne gangen. Hva resten av laget kommer til å gjøre, er individuelt og opp til dem selv. Selv om det er fint å være i Tromsø, vil jeg ikke komme for lang tid på forhånd. Man snakker om brakkesyke og lignende når man er på et sted for lenge i forbindelse med en viktig konkurranse, så jeg kjører det vanlige opplegget, sier Carlsen.

Håper på Rushfeldt

23-åringen håper tidenes målkonge i eliteserien, Sigurd Rushfeldt (41), vil støtte opp om Norges sjakklandslag under OL i Tromsø.

De to møttes under et parti lynsjakk for å promotere sjakk-OL i Tromsø så langt tilbake som i 2010.

Da iTromsø møtte verdensmesteren, var han veldig klar på at han ønsker at Rushfeldt skal følge med det norske landslaget i august.

– Jeg håper jo selvfølgelig at (Sigurd) Rushfeldt kommer og ser på. Jeg vet jo at han er en stor sjakkentusiast, og jeg håper han vil være en interessert tilskuer der. Det tror jeg hele laget ville ha satt stor pris på, sier Magnus Carlsen til iTromsø.

– Følger hvert trekk

Sigurd Rushfeldt garanterer Carlsen at han vil være på tribuneplass under hele mesterskapet.

– Jeg kommer nok til å følge hvert eneste trekk. Jeg har satt av all tid under sjakk-OL til å følge med, sier Sigurd Rushfeldt.

Den tidligere storscoreren er over gjennomsnittlig interessert i Carlsen og sjakk.

– Jeg har fulgt godt med i mange år og sett alle partiene hans de siste årene. Jeg følger med hver gang han spiller og er en av dem som sitter og følger med på nettet.

Samtidig levner han Norge små sjanser under OL i Tromsø.

– Sjansene for Norge er nok relativt små. Det er så jevnt og tett i toppen, men Magnus kommer nok til å bidra med sitt.

– Må få ballen først

Magnus Carlsen mener fysisk fostring er alfa omega for å kunne prestere i et så mentalt krevende spill som sjakk.

Det kommer Carlsen og resten av det norske landslaget også til å gjøre i Tromsø.

– Vi er mange på det norske landslaget som liker å drive på med sport. Det er ingen på laget som ikke liker det, og vi vil nok prøve å få til noe ballspill av noe slag for å få opp stemningen i laget. Det hjelper stort på med fysisk fostring under turneringen for å slippe stress og sove bedre om natten, forklarer verdensmesteren.

– Blir det noe avslutningstrening med Rushfeldt kanskje?

– For å fokusere på avslutninger, må jeg først fokusere på å få ballen. Det er litt der jeg er.

Trist med nedrykk

Selv om Carlsen er betydelig mer habil ved sjakkbrettet enn på fotballbanen, følger han godt med i det som rører seg, også i Tromsø.

– Jeg synes det er veldig synd at TIL rykket ned. Jeg håper virkelig at de kommer rett opp igjen.

Da Carlsen ble verdensmester i fjor, ladet han blant annet opp med basketspill på hviledagene. Noe form for ballspill blir det også i Tromsø. Skulle Tromsø Storm invitere ham på baskettrening, er det ikke noe han vil si nei til.

– Jeg har ikke lyst til å si noe jeg kommer til å angre på, men klart, alle muligheter for fotball eller basketball eller hva det skulle være, ville jeg satt pris på å være med på, men de er nok på et helt annet nivå enn det jeg er, sier han.

Spill mot Magnus

Og om tilskuerne i Tromsø ikke får mulighet til å spille mot verdensmesteren, kan de gjøre det online. Carlsen har nylig lansert appen PlayMagnus der man kan spille mot forskjellige utgaver av Carlsen fra alderen 5–23 år.

– Det er en computer som har studert alle mine partier fra tidlig alder, den måten jeg spiller på og har omtrent samme stil og åpningsvalg jeg gjorde i forskjellig aldere. Det er en morsom måte å spille sjakk på, fordi du har en litt spesiell motstander, i stedet for å spille mot en computer. Den lille tiden appen har vært ute, har det vært utrolig mange som har satt pris på å slå Magnus i forskjellige aldere, og det synes jeg bare er gøy, smiler Carlsen.

Og Carlsen håper det kan være med å promotere sporten ytterligere.

– Generelt synes jeg slike tiltak er bra for å få sjakk ut til en større del av den norske befolkningen og andre steder i verden, da spesielt for barn.

Om han kommer til å gjøre noe stunt for appen mens han er i Tromsø, er uvisst.

– Jeg vet ikke om det er planlagt noe foreløpig, men det var en god idé, svarer Carlsen på spørsmålet.

GLAD: Magnus Carlsen er glad for at Norge har fått OL i Tromsø og har i mange år vært en ambassadør for sjakk-OL. Foto: Marte Vik Arnesen
TINDGUTT: Magnus Carlsen på toppen av Tromsdalstinden for første gang i 2006. Foto: Privat
TIL TOPPS: Oluf Lien er Magnus Carlsens grandonkel og gikk hele 453 ganger til topps på Tromsdalstinden. Foto: Trondar Lien Foto: Privat
TILBAKELENT: Magnus Carlsen lener seg godt tilbake under intervjuet med iTromsø i Oslo. I dag ankommer han Tromsø og OL på hjemmebane. Foto: Marte Vik Arnesen
TROR PÅ NORGE: Magnus Carlsen tror og håper Norge kan gjøre tidenes beste OL. Foto: Marte Vik Arnesen