1. juli gikk Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Lektorlaget ut i streik i KS-området. Dette etter at medlemmene i utdanningsforbundet skulle ta stilling til hele tariffavtalen da de avla stemme i uravstemningen. På utdanningsforbundets hjemmeside skriver de at det ”hersker ingen tvil om at det først og fremst er forslaget til ny arbeidstidsavtalet som danner grunnlaget for streiken”.

Les også: "Skolestreik eller ikke - i morgen avgjøres det"

– Vi har vært i streik etter at uravstemningen var ferdig og størsteparten av de involverte stemte nei. Det har resultert i et lite uttak på en skole i Bergen, sier Rune Bakkejord, nestleder i Utdanningsforbundet i Tromsø og hovedtillitsvalgt.

Ingen endring

Etter at det var møte hos megler i går ble det klart at det er ingen endring i situasjonen, men det er ennå ikke klar om det blir noen opptrapping som kommer til å prege skolestarten til elevene i Tromsø.

Les også: "Lærerne stemmer over meklingsresultat"

– Om det blir eventuelle opptrappinger vet jeg ikke, det meldes ifra fire dager før streiken trer i kraft til ledelsene på de rammede skolene. Man skal jo ikke vite hva den andre parten har slags intensjoner. Hva slags uttak det eventuelt blir eller hvor vet jeg ikke, sier Bakkejord.

Men tror du det blir streik?

– Det blir jo bare spekulasjoner og tolkninger ut av situasjonen. Partene kom ikke fram til noe nytt etter møtet og situasjonen er der den var da ble brudd i forhandlingene, det gjør at partene er relativt langt fra hverandre fortsatt slik det ser ut nå.

Rundt skolestart

Hvordan dette kommer til å prege skolestarten i Tromsø er fortsatt usikkert.

– Vi har enda tid fram mot skolestart og det er flere politikere som mener man må prøve å til ei løsning for å ikke ramme en tredjepart unødvendig, men det er vanskelig å si hvordan det kommer til å bli, sier Bakkejord.

Det er 1.200 medlemmer i Utdanningsforbundet som jobber i Tromsø kommune. Derfor kan det ramme svært mange dersom streiken opptrappes.

– Jeg blir overrasket om streiken opptrappes før skolestart. Dersom det skulle skje er det nok rundt skolestart.