De fleste tromsøværingene har nok allerede fått en liten smakebit på presidentvalgkampen i FIDE. Den ene av de to presidentkandidatene, Garri Kasparov, var tidlig ute med promotering av seg selv. Hans fjes og slagord har preget nemlig reklameplakater i Tromsø sentrum i en ukes tid nå.

I forkant av Kasparovs ankomst har også hotellet han skal bo på, Rica Ishavshotell, blitt prydet i valgkampeffekter.

– Ikke merket noe

Hotelldirektør for hotellet, Ulf Johansen, har ikke merket mye til valgkampen.

– Nei, jeg har ikke merket noe særlig til det, bortsett fra bannerne vi har hengende utenfor hotellet, forklarer Johansen, og legger til:

– Vi ble kontaktet av Kasparov i forkant og fikk beskjed om hva som skulle gjøres klart til valgkampen, sier han.

Kasparovs konkurrent er den nåværende president Kirsan Iljumzjinov. Han skal på hotell The Edge, men der er det foreløpig ingenting valgkamprelatert i nærheten av hotellet.

Stor maktkamp

Det er ikke bare, bare å sjonglere på medlemslandene heller, for det ligger mye politikk bak. Landene som bor sammen skal kunne leve overens med internasjonal politikk, sjakkpolitikk og religion. I tillegg er den klare maktkampen mellom presidentkandidatene avgjørende.

– Jeg har forstått at det er en ganske tøff maktkamp som foregår i byen her nå. Dette er jo selvfølgelig noe vi ikke blander oss inn i på noe vis, det får de styre med selv, konstater Johansen.

– Håper ikke det overskygger

Sjakk-konge Magnus Carlsen har også fått med seg maktkampen som foregår i Tromsø for tiden.

– Det kommer sikkert til å bli mye spenning. Det har vært en veldig stygg valgkamp allerede. Jeg håper ikke det kommer til å overskygge de sportslige prestasjonene vi forhåpentlig kommer til å stå for, sier Carlsen til Dagbladet.

Det er forventet at valgkampen tar enda heftigere av så fort åpningen er over fredag kveld. Til slutt skal det hele avgjøres 11. august, da delegatene fra alle sjakk-OLs deltakernasjoner skal avgi hver sin stemme.