Selv om sjakkongen var stolt over å havne i en meget eksklusiv rolle nok en gang, fremhevet han likevel Norges Sjakkforbund og at det i år ferier 100-årsjubileet. I all beskjedenhet betegnet han seg selv som fyllstoff på frimerket.

Mye frimerker

Tromsø Museum sto i frimerkets tegn i går ettermiddag.

I tillegg til førstedagsutgivelsen med Carlsen, åpnet eks-mester Anatolij Karpov sin eksklusive utstilling.

Ifølge den tidligere verdensmesteren, er samlingen komplett. Det vil si at alt fra det første sjakkmerket, som ble utgitt i Bulgaria i 1947, er med. Det enste som mangler, er Carlsen-merket – noe Karpov har sikret seg.

Et stykke igjen

Anatolij Karpov røpet også at hans samling inneholder over 360 frimerker hvor han selv er motiv. Sånn sett har vår egen Magnus Carlsen et stykke å gå.

Utgivelsen er – på mer enn en måte – historisk i norsk sammenheng. Sjakkfrimerket er det første som er laget her på berget. Før utgivelsen var det bare Norge og Danmark som ikke hadde denne typen frimerke i salg.

Lite opplag

Magnus Carlsen-merket vil utvilsomt bli etterspurt. Ifølge frimerkedirektør i Posten, Halvor Fasting, er opplaget på beskjedne 500.000 stykker. Det betyr at vår ferske verdensmester neppe blir å finne så lenge i handelen.

Stolt lokalleder

En annen som var stolt i går, var Yngve Lundblad – formann i Tromsø Filatelistklubb. Han benyttet anledningen til å gi ut et lokalt førstedagsbrev.

Lundblad sa seg imponert over Karpov-samlingen:

– Hans frimerker lever en beskyttet tilværelse og det er kun andre gang at en del vises i Europa. Derfor bør tromsøfolk og frimerkeinteresserte kjenne sin besøkelsestid og få med seg go’bitene på museet, sier Lundblad.

promotering: Stedfortredende statsminister Siv Jensen og museumsdirektør Marit Haugan sa at utgivelsen var en flott måte å promotere Norge, Tromsø og sjakk på.
utstilling: Eks-mester Anatolij Karpov har med deler av sin private samling av sjakkfrimerker. Den utstilles på museet fram til oktober.