På Bardus Bistro og Bar er det upåklagelig stemning når de ansatte treffes. Av en stab på omtrent 25 personer, jobber det folk fra 11 ulike nasjoner.

– Jeg elsker det. Kulturmangfoldet her bidrar til så mye forskjellig på så mange ulike måter, forteller daglig leder Matt Adams, som selv er fra Australia.

Det lille ekstra

Blant de ansatte finnes blant annet italienere, svensker, dansker, sveitsere, costaricanere og polakker.

– Vi har et veldig godt arbeidsmiljø og så mange forskjellige nasjonaliteter skaper mye moro på jobb, sier Robert Jakobsen, som er halvt surinamsk.

Han får støtte fra kollega Juan Carlos Murilho fra Costa Rica.

– Så mange forskjellige mennesker og nasjonaliteter er helt perfekt, vi jobber veldig godt sammen.

Daglig leder Matt Adams sier det på ingen måte var planlagt å ha en så internasjonal gruppe ansatte.

– Det bare ble sånn, egentlig. Helt tilfeldig. Hvor folk kommer fra har så lite å si, men det legger absolutt til noe ekstra. Vi har det veldig gøy på jobb og knytter bånd over hele verden.

Fredrik Bengtsson er en av de ferskeste ansatte.

– Alle de ulike kulturene gir mye spennende inspirasjon og kunnskap, noe jeg tror vi alle tjener på, sier svensken.

Ulike kulturer

På Clarion Hotel The Edge er det ansatte fra 30 ulike nasjoner. De størst representerte landene er Polen, Sverige, Nepal og Romania.

– 77 av våre 155 ansatte er fra et annet land enn Norge. Det er fantastisk artig å ha motiverte folk fra hele verden som ønsker å drive et godt hotell. Vi opplever ingen grupperinger innad de ulike nasjonene og det er flott hvordan alle går overens, både på jobb og sosialt, forteller hotelldirektør Øyvind Alapnes.

Han ser mange fordeler ved de mange nasjonalitetene.

– Mange ulike erfaringer og kulturer er veldig positivt. Slik bidrar alle på sin måte å finslipe hotellet til sitt beste.

Vitenskapelige

Ved Universitetet i Tromsø–Norges Arktiske Universitetet, jobber det mennesker fra 62 ulike nasjonaliteter.

Den største gruppen blant de ansatte, utenom norsk nasjonalitet, er fra Tyskland med 81 personer, nest er Sverige med 60 og Russland følger med 38.

– Å ha mange ulike nasjonaliteter på arbeidsplassen er bare gledelig. Det gir et veldig mangfold og vi er opptatte av å få impulser fra verden rundt oss, forteller personalsjef Bjarte Toftaker.

Han opplyser at de aller fleste er vitenskapelige ansatte.

– Så mange ulike nasjonaliteter gjør mye for samarbeid og internasjonal forskning, noe som både knytter oss til hverandre og til resten av verden.

På sykehuset

Ved UNN opplyser kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen at sykehuset har ansatte fra 62 ulike land. Blant andre fra Hellas, Danmark, Madagaskar, Nigeria og Frankrike.

– Dette er egentlig flere enn vi trodde, men vi har mange ansatte fra ulike deler av verden, sier fungerende HR-sjef Svein-Malvin Vatne.

Han kjenner ikke til noen utfordringer knyttet til å ha så mange ulike nasjonaliteter på arbeidsplassen, og sier det kun er positivt.

– Det er helt klart en fordel å ha tilgang til ulik kompetanse og arbeidskraft. I enkelte fagområder lærer vi mye av hverandre og det er bra å få innspill fra kompetanse fra andre landområder enn Norge, sier Vatne.

Hotellet The Edge har ansatte fra 30 ulike nasjoner, noe hotelldirektør Øyvind Alapnes er glad for. Foto: Ronald Johansen