Elise Sjøttem Jacobsen (13) fikk natt til lørdag vite at også hun får en plass i sjakk-OL. Dermed ble Elise tidenes yngste norske utøver i et sjakk-OL.

– Det har hele tiden vært et mål å komme til OL. Jeg sov ikke i det hele tatt den natten og jeg ble utrolig glad når jeg endelig fikk beskjeden, sier Sjøttem Jacobsen, som legger til at søvnløshet har vært en gjenganger foran viktige kamper.

Far, Hans-Henry Jacobsen har også sett tegn på presset som ligger på Elise.

– Spesielt før en viktig kamp ser man det tydelig på henne. Hun tripper nervøst og sover nesten ingenting natten før. Hun har grått noen ganger når hun har tapt partier hun burde vunnet, sier Jacobsen.

Heldigvis har treneren til det norske tredjelaget meldt fra at plassering ikke er det viktigste, men at fokuset ligger på at også reservene skal få en god opplevelse. Dermed skal alle på laget få minst syv kamper hver i mesterskapet.

Elise debuterte i sjakk-OL på lørdag mot Argentina hvor hun dessverre gjorde en kritisk feil som førte til at hun tapte.

– Hun lå veldig godt an og gjorde argentineren skjelven. Bare det er en prestasjon vi er stolte over, sier Hans-Henry.

Tok opp lån

En del av presset kommer av all støtten hun får på veien til å bli best. I tillegg til nærmere 25 timer sjakktrening i uken og tosifret antall sjakkrelaterte reiser i året er Elise en ganske så god turner.

– Hun er regjerende nordnorsk mester i troppsturn, sier Hans-Henry som sier at fysisk og mental trening gir Elise gode utslag på skolebenken.

– Vi ser at sjakken gjør henne skarpere i skolearbeidet.

Hans-Henry tok opp lån for å bidra til sjakkopplæringen, og følge henne på turneringer rundt i Europa og VM for ungdom i Emiratene.

– Det trenger ikke å koste så mye for å bli god i sjakk, men vi har valgt denne veien for Elise, sier Hans-Henry Jacobsen som avslører at det er snakk om et betydelig sekssifret beløp.

Lyst til fortsettelse

Deltakelsen i sjakk-OL har gitt mersmak for Elise, som nå skal spille minst seks kamper til i mesterskapet.

- Det gir meg lyst til å fortsette, sier Elise, som innrømmer at sjakk til tider kan være litt kjedelig.

– Jeg har tenkt litt når jeg ser at venner er ute og har det gøy mens jeg trener, men at jeg får være med på sjakk-OL viser bare at mange timer trening fungerte.

Må snart bli hjemme

Hans-Henry har også fokusert på at utenlandsturene skal være sosiale samtidig som de skal være viktige.

– Men jeg tror snart jeg må bli hjemme, sier faren bekymringsfullt.

– Er du lei av å ha far med på tur?

– Ja. Nå er jeg snart gammel nok til å reise selv, sier Elise.