Da Siw Merethe Edvardsen kom fra ferie, hadde de nye naboene allerede flyttet inn. Få meter fra ytterdøra sto to fullvoksne lamaer og glante nysgjerrig over gjerdet.

– Plutselig var de bare der. Vi som er naboer var ikke blitt varslet om de skulle stå tett inn til våre eiendommer, midt i boligfeltet, sier Edvardsen.

Frykt og vemmelse

Det er en tysk familie som eier dyrene, og de planlegger å bygge bolig på oversiden av Edvardsens tomt. Men naboskapet har ikke helt fått den starten som de nye beboerne hadde håpet på. For i nabolaget i Dalveien sprer lamaene både frykt og vemmelse.

– Det er jo en fremmed dyreart og jeg synes de er skumle. Men det er det miljømessige jeg reagerer mest på – det lukter skikkelig fjøs og de tiltrekker seg en del insekter, sier Edvardsen.

På rømmen

Hun sier hun har forsøkt å formidle sitt syn til den tyske familien – men uten å bli hørt. De har bygd ny lamastall rett ved tomtegrensa, der dyrene beiter i en egen innhegning.

Flere av naboene har reagert på dyreholdet, og for mange toppet det seg da lamaene la ut på eventyr på egen hånd.

– Det er jo ikke dyrene sin feil, de har ikke gjort noe galt. Vi har jo til og med hatt litt moro av dem, for på avstand er de litt artige. Men eierne er jo ikke her hvis de rømmer eller det skjer noe. De må jo passes på, sier Edvardsen.

Naboene har kontaktet kommunen for å få svar på om det er tillatt å ha slike dyr i et boligfelt, både med hensyn til dyrevelferd og hygiene.

– Den beskjeden vi har fått er at de er kjæledyr og derfor er det greit. Men er det virkelig så enkelt, at man kan importere eksotiske dyr, sette dem utenfor huset og kalle det kjæledyr? Det synes jeg er rart, sier Edvardsen.

Heksejakt

Eieren av dyrene, Jurgen Kasper, sier Edvardsen begynte å klage på dyrene før de engang hadde ankommet landet. Ifølge Kasper så har de vært gjennom alle de riktige instansene i forbindelse med å få godkjent dyreholdet. Han bekrefter imidlertid at de har vært på rømmen en gang allerede.

–Det bør jo selvfølgelig ikke skje, men vi har opprettet et midlertidig gjerde som ikke er like sikkert som den permanente løsningen som vi jobber med, sier Kasper.

Han sier imidlertid at folk ikke har noen ting å frykte.

– Spesiell sak

Rådgiver Monica Kvaal ved miljørettet helsevern i Tromsø kommune, ser ikke grunn til å gripe inn.

Kvaal var på befaring hos lamaene 22. juli.

– Hvis det var mistanke om at de skal inngå i en form for næringsvirksomhet, ville vi bli nødt til å gjøre en ny vurdering. Men dette er familiens kjæledyr, og det å ha dem inngjerdet er ikke til betydelig helsemessig ulempe for naboene. Det er det som må til for at vi skal gjøre grep, sier hun.

Vil se på oppstallingen

Mattilsynet vil se nærmere på oppstallingsforholdene i Ersfjordbotn.

– Vi har vært inne og veiledet eierne før lamaene kom til Norge. Vi har besluttet at de skal stå seks måneder i karantene der de nå befinner seg, uten kontakt med andre klauvdyr. Da er det naturligvis veldig uheldig at de har rømt, sier distriktssjef Arne Mjøs ved Mattilsynet i Tromsø.

Han sier at også Mattilsynet skiller også mellom kjæle- og produksjonsdyr. De regner lamaene i Ersfjordbotn som tilhørende i den første kategorien.

– Men vi skal ut dit snart for å ta noen prøver av dyrene, og da vil vi samtidig se på oppstallingsforholdene – både arealet og inngjerdingen, sier Mjøs.

SØTE: Lamaene er stille av seg og vant til folk – men i bygda ble det ikke godt mottatt da de flyttet inn. Foto: Tom Benjaminsen
Karantene: Arne Mjøs i Mattilsynet sier dyrene er i karantene.