iTromsø skrev i går om lamaene som skaper frykt i nabolaget i Ersfjordbotn. Naboer vil ha dyrene fjernet, og synes de er skremmende. Men familien som eier dem kan forsikre om at det ikke er tilfellet.

– De er veldig snille og vant til folk. Vi har dem med oss på turer i fjellet, som andre folk har hunder med seg, sier Jurgen Kasper.

Tyskeren har flyttet til Ersfjordbotn med kone, to sønner og tre lamaer. Dessverre havnet familien kort tid etter ankomst i et lama-drama av de sjeldne.

– Vi hadde lamaene på Håkøya, der de var inngjerdet i karantene. Men Lyra var selskapssyk, og ville gjerne hilse på hestene på Håkøya. Siden hun klarte å rømme en gang, tjoret vi henne fast, forklarer matfaren.

Mistet livet

Resultatet ble at hannlamaen Yussuf viklet seg inn i tauet, og skapte bokstavelig talt masse krøll.

– Vi fikk en oppringning men kom dessverre for sent. I basketaket som oppsto døde jentelamaen Lyra. Yussuf hadde også fullstendig panikk og klarte knapt å puste, men han berget livet, sier Kasper.

Nøyaktig hva som skjedde vet familien ikke, men dødsbudskapet ble mottatt med stor sorg. De tre lamaene har vært i familien i flere år, og har reist med dem i over 250 mil – helt fra Tyskland til Ersfjordbotn.

Familiekjær

Familien synes det er synd at de allerede har kommet i konflikt med naboene på grunn av kjæledyrene.

– De er godt selskap og overhodet ikke farlige. Da en av dem rømte i Ersfjordbotn ruslet den sakte gjennom bygda til den fant oss – akkurat som en hund, sier Kasper.

Han sier lama ikke er noe vanlig kjæledyr i Tyskland heller, men at det nok finnes flere der enn det gjør i Norge. Lamaene kan bli opp til 30 år gamle, og trives best i flokk. Derfor var dødsfallet ekstra trist.

– Vi kommer nok ikke til å skaffe oss en ny med det første, men kanskje på sikt. Å ha et par er ikke ideelt, sier eieren.

Paret har investert mye tid og krefter i å få lamaene med seg nordover, og håper at folk her med tiden vil venne seg til dem.

– Mange er redde for å bli spyttet på, men våre lamaer spytter bare hvis de blir spyttet på først, eller hvis noen plager dem, sier Kasper.

DØDE: Kort tid etter ankomst i Tromsø, omkom lamaen Lyra på tragisk vis i karantene på Håkøya. Flokken og familien mistet et medlem, og nå vil ekteparet Kasper gjøre hva de kan for å gi Yussuf og Bambi et godt liv i Ersfjordbotn. Foto: Privat