– Jeg ble veldig trist, sier Murara til iTromsø.

Jenta fra Rwanda har spilt sjakk siden hun var fem år og er i Tromsø med nasjonens damelag. I den andre runden mot Den dominikanske republikk skjedde det som endte med tårer for den 10 år gamle jenta. Hun kom for sent og ble dømt til tap i partiet.

– Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle gå, sier Murara.

Nulltoleranse

I de gjeldende FIDE-reglene er det nulltoleranse for å komme for sent til partiet. Også i OL der det store flertallet av spillerne er amatører. iTromsøs sjakkekspert, Thomas Robertsen, kaller regelen absurd og tragisk.

– En 10-år gammel jente fra Rwanda har fått oppfylt drømmen om å spille OL i Tromsø og blir utestengt fra et parti uten å få gjort et trekk. Hun blir stående alene i lokalet og gråte. Det har ingenting med sportsånd eller sjakk-OL å gjøre.

– I utgangspunktet bør regelen fjernes. Den må i hvert fall grundig evalueres.

Robertsen får støtte fra anerkjente, internasjonale journalister.

– Latterlig, sier Leontxo Garcia.

Han har vært med på 15 sjakk-OL og dekker årets utgave for mye av den spansktalende delen av verden. Han har sterke meninger om nulltolreanseregelen.

– Det er forskjell på profesjonelle spillere og amatører. FIDE må være mer tolerante med amatørene, sier han.

Også journalist Peter Doggers, som skriver for Chessvibes, er kritisk.

– Regelen bør fjernes for denne typen arrangement.

– Skulle bare mangle

I lange tider kunne spillerne komme én time etter kampstart, uten å bli disket. Hvis spilleren ikke hadde møtt ble klokka startet av turneringslederen. Men i en VM-kamp i Lausanne i 1998 mellom Anatolij Karpov og Viswanathan Anand dukket ikke en av storspillerne opp til kampstart og nulltoleranseregelen kom i etterkant.

Morten Sand sitter i turneringens toppledelse og forsvarer regelen.

– Det skulle bare mangle at spillerne er på plass til partistart i et OL, sier Sand, men tror likevel en tilpasning og oppmyking av regelen vil tvinge seg fram.

For det er ikke bare 10 år gamle Murara som har kommet for sent. En irakisk spiller var på plass i spillerhallen, men var tørst og hentet seg vann. Det medførte at han kom for sent og ble disket.

– Dette skal ikke være noen ferietur. Lagleder har ansvar for at spillerne kommer tidsnok, sier Sand.

Sjakkekspert Robertsen deler ikke Sands betraktninger.

– Deltakerne kommer til et nytt land med et annerledes språk. Det er et argument som ikke holder, sier han.

FIKK IKKE SPILLE: Muarara Umuhoza Layola sier hun ikke var helt sikker på hvor hun skulle gå for å spille sitt andre parti i OL. Det medførte at hun kom for sent og ble dømt til tap i kampen. Foto: Erlend Kjernli
Kritisk: Sjakk-journalist Peter Doggers vil fjerne nulltoleranseregelen i OL. Foto: Erlend Kjernli