Sølvkreene som har inntatt byarkivet i Tromsø er ikke den eneste kolonien som har kommet til byen og bestemt seg for at de stortrives her. Oppføringen av flere store betongbygg i sentrum har gjort det til en yngleplass for småkrypene.

- Jeg tror at en av hovedgrunnene til at antall henvendelser har økt så mye de siste årene er at det har blitt konstruert flere og flere store betongbygg i byen, uten at jeg vet hvorfor sølvkreene trives så godt i disse, sier daglig leder i skadedyrfirmaet Aktiv Nord, Trond Stormo.

Doblet

Ifølge ham så har antall henvendelser doblet seg i forhold til hva de var for fem år siden. Han sier videre at det er relativt greie insekter å ha med å gjøre.

-De er egentlig de mest hyggelige dyrene vi har med å gjøre. Personlig synes jeg de ser litt fine ut med den sølvaktige fargen. Og så føder hunnene ikke så mange unger og tar vare på det de får, så de har noen sympatiske artstrekk, hevder Stormo

Samtidig understreker Aktiv Nord-sjefen at det ikke er helt problemfritt hvis et bygg blir invadert av sølvkreene. Selv om de i hovedsak kun utgjør en fare for papir, kan de være et irritasjonsmoment også andre plasser.

-Vi har Blant annet jobbet en del på UNN med å kontrollere sølvkrebestanden. Selv om sølvkreene ikke er smittebærende så er det ikke noe særlig å ha de der hvor man behandler syke mennesker, sier Stormo.

Uhygienisk

Han sier videre at en av utfordringene med det å bekjempe sølvkre kan være hvis man ikke har tilgang på hele bygget. Han og byarkivar Tove Johansen har også tidligere snakket om dette problemet i forhold til kiosken på kinoen og rådhuskantina som er like i nærheten til arkivet.

- Vi har diskutert dette problemet tidligere, og nå vet jeg ikke hvem som er byggansvarlig for byarkivet. Men det er klart at det gjør skadedyrbekjempelsen vanskeligere når man har rom rundt omkring problemområdet hvor de samme tiltakene ikke utføres, sier Stormo. En annen utfordring kan være at man noen plasser ikke anser de som skadedyr.

- De er stort sett kun farlige for papir, og da tenker kanskje de ansvarlige at man ikke trenger å bruke tid og ressurser på det. Men for å si det sånn, hvis man har en generasjon på 500 individer gjør det ikke så mye. Men når det kommer 50,000 i andre generasjon blir det ikke like hyggelig.