Ifølge tromsøkvinnen har trafikken av gående tatt helt av denne sommeren. Folk kommer med sykler og barnevogner som løftes over gjerdet til gravlunden. Nilsen kaller adferden respektløs.

Fullstendig rasert

– Brukerne viser ingen hensyn. Da vi nylig kom hjem fra ferie, var et nytt blomsterbed fullstendig rasert. Gjerdet mot gravlunden er tråkket ned og gravsteiner veltet.

Kirsti Nilsen og samboeren har ved flere anledninger kontaktet kommunen i håp om at de kan markere gangstien bedre og lage en port i gjerdet. Men så langt har ingenting skjedd.

Blir fortvilte

– Vi blir rett og slett fortvilte. De gangene vi har bedt folk om ikke å tråkke i blomsterbedet vårt og holde seg unna treplattingen, blir vi overhørt. De hevder at de går på en oppmerket, kommunal gangsti og har retten på sin side.

Nilsen er lei av all trafikken som toppet seg da sykkelrittet Arctic Race ble avviklet.

– Da var det kø på begge sider av gjerdet til gravlunden.

At vi satt på plattingen, tok ingen notis av. De bare gikk rett forbi.

Mye arbeid

Kirsti Nilsen forteller at hun har brukt mange timer på å stelle i hagen. Nå ser alt ut som en grushaug. Blomster, steiner og andre pyntegjenstander er tråkket ned.

– Vi hadde også laget en steinkant som er i ferd med å bli ødelagt.

Nilsen finner det merkelig at folk bare tar seg til rette.

Tar ikke hensyn

– Vi snakker ikke bare om vår eiendom, men også en gravlund hvor det bør vises ekstra respekt. I stedet er vi vitne til at syklister raser igjennom området uten å ta hensyn, sier hun.

Nilsen og samboeren har vurdert å spørre kommunen om å få kjøpe den aktuelle parsellen for deretter å stoppe gjennomgangen med et skikkelig gjerde.

Kan få eierskap

Juridisk rådgiver på eiendom, Benedikte Rørvik Nilsen, sier at kommunen ikke er eier.

– Faktisk står parsellen, som er fraskilt med eget gårds- og bruksnummer tilbake i 1939, uten eier. Det betyr at huseieren – med god argumentasjon – kan påberope seg et eierskap. Da vil saken løse seg på en enkel måte.

Rørvik Nilsen sier at kommunen har forsøkt å få til en minnelig løsning i samarbeid med Kirkelig fellesråd. Men så langt har det ikke vært mulig.

Da huseierne kom hjem etter ferien, så det slik ut i hagen. Alt fremsto som en jordhaug. Foto: Ronald Johansen