Å kjøpe bolig er en investering, og et stort skritt å ta for unge mennesker. Onsdag var både ferdigutdannede og nåværende studenter innen økonomifag invitert til DnB for å få de svarene de trengte. Sonya Mercer (23), Silje Elde (24) og Louise Konst (25) var noen av dem.

– Man lurer ofte på om man kan få lån når man er student, sier Sonya Mercer.

Selv har hun ikke tenkt til å kjøpe bolig ennå, men er på leting etter mer informasjon.

Må tenke langsiktig

– Før man kjøper må man jo tenke om man blir boende her. Man må tenke langsiktig, sier hun.

– Jeg har samme tanker. Man må tenke på hvordan jobbsituasjonen blir også, sier Silje Elde.

Leieprisene i byen er det ofte snakk om blant studentene. Jentene er enige i at å leie i Tromsø ikke er av det billige slaget.

– Jeg er lei av å putte penger i andres lommer. Nå vil jeg orientere meg litt om boligkjøp, selv om jeg ikke skal kjøpe ennå, sier Louise Konst.

– Spar!

Finansiell rådgiver i DnB, Janne Sando har noen av svarene studentene er ute etter, og viser til kravene banken stiller.

– Man må spare opp en egenkapital på 15 prosent. Mange har ikke spart, men sparing er veldig viktig. Også studenter kan spare! Dropp å kjøpe kaffe hver dag, for eksempel, sier hun.

Også et godt kundeforhold med sin bank er viktig.

– Å vise kundetillit er bra. Vis at du har en ryddig økonomi, og ta ansvar for økonomien din. Man må være klare over at banken krever betjeningsevne, betalingsevne og sikkerhet, forteller Janne Sando.

Betal selv

Mange unge får støtte fra sine foreldre når de foretar sitt første boligkjøp. Dette er en nødløsning, og ikke alltid særlig gunstig.

– Man bør stå på egne bein, sier Sando.

Et tips hun har er å være sikker på fremtidsplanene sine før man kjøper. Er man ikke det, kan man ende opp med å selge bare noen år etter man har kjøpt.

Eie kontra leie

– Når du kjøper investerer du, og tar verdiøkningen som medfølger. Man står også fritt når det kommer til oppussing og lignende når man eier. Og så trenger man ikke være avhengig av leiemarkedet, forteller Sando.

Men må en annen måte passer det kanskje bedre for andre å leie.

– Å leie gir mer fleksibilitet om det skulle skje livsforandringer, sier hun.

Og ja, studenter og andre unge mennesker kan få lån. Banken ser på inntekt, men også på utdanning. Er du så godt som sikret jobb i fremtiden, er det et pluss.

– Fast jobb er et viktig element. Ha finansieringen i orden. Snakk med banken og vær klar før du drar på visning, og gjør deg kjent med det du trenger å vite, sier Sando.

Janne Sando, autorisert finansiell rådgiver hos DnB forteller at også studenter og unge mennesker kan få lån. Foto: Linn Blomkvist