– Dersom vi skal nå byrådets vekstmål om 120.000 innbyggere i 2040, må vi ha ambisjoner om å bygge 900 boliger per år. Det er langt mer enn hva som har vært tilfelle de siste årene da boligproduksjonen har vært ujevn, forklarer byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Tirsdag formiddag presenterte Hilmarsen, sammen med byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, og politisk rådgiver for byutvikling, Tom Erik Forså, boligpolitisk handlingsplan for perioden 2015–2018.

440 nye kommunale

Av de 900 nye boligene avslørte Kanestrøm at de har satt seg et mål om at 110 av disse skal være kommunalt disponerte boliger.

– Jeg er opptatt av at vi må ha nok boliger for vanskeligstilte. Slik situasjonen er i dag ligger vi på et snitt på 15,7 boliger per 1.000 innbygger. Målet vårt er at dette tallet skal komme opp i 20 boliger. Totalt skal vi bygge 440 nye boliger for vanskeligstilte innen 2019, noe som altså tilsvarer 110 i året, forklarer byråden.

Skal integreres

Ifølge Kanestrøm skal de ikke lenger bygge egne områder for kommunale boliger, slik som har vært vanlig praksis tidligere.

– Planen er at vi skal kjøpe kommunale enkeltleiligheter som er integrert i ordinære bomiljø, avslører han.

Hilmarsen forklarer at dette vil være gjennomførbart ved at kommunen sikres rett til å kjøpe inntil ti prosent av boligene i alle nye prosjekter.

– Jeg tror ikke det har vært satset så mye på boliger for vanskeligstilte tidligere som det vi nå skal gjøre, i alle fall ikke så lenge jeg har vært i politikken, påpeker byrådslederen.

Helhetlig plan

Dersom kommunens mål om 900 nye boliger skal kunne bli en realitet, sier det seg selv at det må bygges langt tettere enn hva som har vært tilfelle til nå.

– Det er ingen tvil om at vi har en del utfordringer når det gjelder areal og transport i bydelene, men vi har tro på at en helhetlig plan vil styrke utviklingen av bydelssentrene. Som planmyndighet ønsker vi å tilrettelegge for vekst i bydelene, slik at vi får selvstendige, bærekraftige bydeler, sier Forså.

Han kan fortelle at disse områdeplanene skal samordne teknisk, grønn og sosial infrastruktur i hvert enkelt bydelssenter. Dette innebærer løsninger for kollektivtrafikk, parkering, lekeplasser, parker og uterom, kapasitet i grunnskole og barnehage. Her er tanken at kommunen vil ha en koordinatorrolle, men at både grunneiere, utbyggere og beboere en involvert i prosessen.

Skal vi tro byrådsleder Hilmarsen handler det i bunn og grunn om å ta i bruk de arealreservene som de fleste bydelene er i besittelse av.

– Vi har et mer enn høyt nok areal tilgjengelig for å kunne ta imot den forventede befolkningsveksten. Særlig områder som blant annet Kvaløya, Kroken og Stakkevollan har et stort potensial, påpeker han.