I midten av forrige uke averterte boligkontoret i iTromsø på jakt etter privateide boliger til flyktningene. Så langt har tre eller fire personer respondert på annonsen.

Tre-fire boenheter holder naturligvis ikke, så vi må jobbe mer og aktivt for å få tak i flere boliger til flyktningene, sier Roar Stangnes, boligsjef i kommunen.

Vil lykkes

Stangnes ser helst at flyktninger bosetter seg i det private boligmarkedet.

– Med tanke på integrering og sosialisering i byen, ser vi helst at flyktninger kommer seg inn på det private boligmarkedet. Noen ser vi likevel at passer best inn i kommunale boliger.

Han legger ikke skjul på at kommunen mangler både kommunale og private boliger å tilby flyktningene.

– Det er en kjent sak at Tromsø mangler boliger, også kommunale boliger. Det gir oss en solid utfordring at 110 flyktninger skal bosettes i 2014. Det er kommunestyret som har bestemt at vi skal ta imot så mange flyktninger, så vi håper at flere ønsker å leie ut en leilighet til kommunen, slik at vi kan tilby en boplass til flyktningene, sier Stangnes.

Hva som vil skje dersom ikke det private leiemarkedet responderer som ønskelig, vil ikke boligsjefen tenke på.

– Jeg ønsker egentlig ikke å si noe om hva som vil skje hvis vi ikke lykkes med å skaffe boligene. Vi skal klare å skaffe de, sier han bestemt.

Sikker betaler

Boligsjefen understreker fordelene ved å leie ut til kommunen.

– Kommunen er en sikker betaler. Kommunen påtar seg også det økonomiske ansvar for eventuelt ekstraordinær slitasje, men dette forekommer svært sjelden da de aller fleste leieforhold forløper normalt. Vi vil selvfølgelig føre jevnlig oppfølging av leietakerne, og supplere deres bokunnskaper etter hvert.

Stangnes påpeker at det ikke skal være noe annerledes å leie ut til flyktninger, enn til andre leietakere.

– De aller fleste flyktningene som kommer til Tromsø er helt ålreite mennesker som bor godt. Non kan ha andre bovaner enn nordmenn, men som sagt følger vi opp leietakerne på en ordentlig måte, sier Stangnes.

Kommunen har behov for leiligheter fortløpende, og i alle størrelseskalaer.