iTromsøs Byrunde kan brukes til så mangt, noe vi erfarer daglig. Mange har møtt hverandre, fått nye hobbyer, oppnådd ny innsikt, luftet frustrasjoner og funnet ting som har forsvunnet takket være Byrunden.

I 1985 etterlyste Tromsø Orkesterforening (TOF) en kontrabass.

Les flere bybilder her!

Sist sett i et gult hus

– Sist sett i et gult hus på Sorgenfri for cirka 10 år siden.

OK, da er det bare å begynne å lete ...

Men heldigvis blir hele byen med å lete når du varsler Byrunden. Derfor tok det ikke lang tid før den første telefonen kom til redaksjonen.

– E' de' Byrunden? Du, vi har en gammel bass ståandes her ...

Endelig var bassen som TOF hadde lett etter i minst 7-8 år kommet til rette. Den hadde havnet på Institutt for Manuell Terapi.

Les bybildet: Sigmund ble kåret til Årets Mann i Troms (iTromsø pluss)

Bass på vift

– Vi fant bassen hjemme hos en kjenning på Sorgenfri. Den hadde bare stått der da hun flyttet inn. Hun visste ikke hvor den kom fra. Senere tok hun den med da hun flyttet videre – og en vakker dag fikk vi låne den til en fest. Så flyttet hun til Oslo, og bassen ble værende hos oss som en kjær medspiller i sosiale sammenhenger. Vi har nemlig en egen kvartett, for to mann, gitar og bass. Selv om utseendet er relativt miserabelt, har vi bare godt å si om bassen. Så nå er det vemod og klump i halsen, sa Nils Nupen og Jostein Ellingsen i «Interesseforeningen for bortkomne basser».

Vi mistenker at den foreningen var bare tull, men hvis ikke hadde den nok hatt litt å si om hvordan bassen kom bort i utgangspunktet.

– De siste 7-8 årene har den forsvunne bassen vært en gjenganger på styremøtene i TOF. En hybelboer på Sorgenfri hadde leid bassen – og flyttet fra den. Deretter mistet vi adressen. Alt vi visste var at huset var gult, fortalte Bjørn Pedersen og Otto Pettersen i TOF til «Tromsø»-reporter Truls Meland.

Trist slutt

Den 40-50 år gamle kontrabassen hadde vært borte siden 1975, og selv om man hadde diskutert den på styremøtene, kan det synes som om man hadde forsonet seg med at bassen var borte. Så, hva utløste leteaksjonen i 1985?

– Bassen ble først brukt i TOFs strykeorkester i 60-årene, før det ble utskilt som egen forening i Tromsø Byorkester. Nå har tidene forandret seg slik at janitsjaren ønsker strykebass, så til høsten skal gammelbassen inn i fast tjeneste igjen etter en full generaloverhaling, svarte Pettersen og Pedersen.

Slik skulle det imidlertid ikke gå.

– Det viste seg at bassen var skadet og at det ville bli altfor dyrt å reparere den. Nå henger den på rekvisittlageret til NRK, sier Kåre Sørensen, styreleder for TOFs janitsjarkorps og pensjonert NRK-mann.

Så da fikk denne tilsynelatende lykkelige historien en ikke fullt så lykkelig slutt. Moralen er at man bør vite når man skal slutte å fortelle.