En lyseblå Ford og en gullfarget Subaru kjører inn på parkeringsplassen ved hyttelandsbyen på Altevann.

Dørene åpnes og ut kommer en gruppe på åtte. Fem av dem er fra Tromsø, de andre tre fra indre Troms.

Bare to-tre stykker har truffet hverandre før, men det legger ingen demper på samtalen og latteren.

Les også: "Ferieklare hytter"

De åtte er nemlig på fellestur med Troms Turlag, og i fire dager skal de gå på ski langs Altevannet, gjennom Rohkunborri nasjonalpark, sneie innom Sverige før de kommer tilbake til bilene via den majestetiske Sørdalen.

Bred bakgrunn

Aldersmessig er gruppen spredt mellom slutten av 20-årene til et godt stykke opp i 60-årene. Det er også stor spredning i bakgrunn og yrke på gjengen. Her finner vi en lærer, en familieterapeut, noen byråkrater, en forsvarsansatt, et par mer ”uklare” -  samt en journalist fra iTromsø.

Les også: "Advarer mot fjelluvante turister"

– Jeg treffer alltid hyggelige folk på Turlagets fellesturer, sier Vera Lund.

Hun har vært på en rekke fellesturer med Troms Turlag, og trives godt med det.

Både det sosiale og det rent ”turmessige” lokker henne ut i fjellheimen både sommer og vinter.

– Dessuten kan jeg dra på turer til plasser jeg ikke har vært før, sier hun.

Å delta på fellesturer har også et tredje og mer seriøst aspekt.

Eldstemann i gruppen er Kristian Jørgensen fra Gratangen. Han sier at sikkerhet er en viktig grunn til at han gjerne går sammen med andre – selv om han er svært godt vant til å ferdes i fjellet, både sommer og vinter.

Sikkerhet viktig

Denne aktuelle turen startet med å gå litt over en mil over isen til Gaskashytta. Dag to er en langt lengre strekning, hele 33 kilometer mellom Gaskas og Lappjordhytta ved Torneträsk.

– Da vi hadde gått halve turen til Lappjordhytta (ca. 16 km), ble jeg nesten tom for krefter, så det ble et slit å gå helt til fram, forteller Jørgensen etter endt tur.

Å ta turen alene ville derfor være både risikabelt og ikke minst kjedelig, ifølge Jørgensen.

– Av sikkerhetsgrunner hadde jeg lyst til å gå sammen med noen andre. Det er en krevende tur vinterstid, og det er jo alltid hyggelig å ha noen å prate med, sier han.

Fellesturene til Troms Turlag foregår både sommer og vinter. Ifølge turlaget er fellesturer en ”sosial, tilrettelagt og trygg og måte å komme seg ut på”.

– Det kan være mange forskjellige grunner til at man ønsker å delta på fellesturene.  Det kan være alt fra at man ikke har så mange turkamerater, har en partner som ikke deler turinteressen – eller rett og slett ikke har bil, sier Alf Iver Kinge, mangeårig turleder i Troms Turlag.

Svakeste ledd

Man prøver derfor å treffe bredt når turprogrammet settes sammen hvert år.

– Vi prøver å ha varierte turer både sommer og vinter, og vi prøver å ha mange ”lavterskelturer” slik at flest mulig skal kunne delta, sier han.

Kinge leder vår gruppe og har holdt i planlegging, felles innkjøp av mat og drikke og koordinering av bilkjøring. Etter turen er han ”kasserer” slik at kostnadene blir rettferdig fordelt mellom deltagerne.

Han sier at det er viktig å gi de rette forutsetningene for å kunne delta i turene.

– Vi må beskrive turene så nøkternt og realistisk som mulig for at deltakerne skal kunne vurdere om de er i god nok form til å delta på dem, sier han.

Turens lengde, vær og andre forhold må tas med i vurderingen, og det vil være opp til den enkelte å kjenne sine begrensninger.

En fellestur i skog og mark som skal oppfylle kravene til både trivsel, utfordringer og sikkerhet, er imidlertid alltid basert på ”det svakeste ledd”-prinsippet. Man kan ikke ha folk som løper foran resten av gruppen, men man kan heller ikke ha sinker som trekker ned opplevelsen for samtlige andre.

– Som turleder har jeg et ansvar for å vurdere om en person er egnet til å delta. Jeg kan – om nødvendig – nekte en person å delta på turen, og simpelthen si at han eller hun ikke får være med, sier Kinge.

På eget ansvar

I reglene for deltakelse på fellesturer står det derfor:

”Det skal være gøy å være med på fellestur, men har du valgt en for krevende tur, kan turgleden og den gode fjellopplevelsen bli ødelagt av for tunge stigninger og for lange dagsetapper. Det er derfor viktig at du ikke undervurderer vanskelighetsgraden når du skal velge tur”.

Fellesturer er åpne for både medlemmer og ikke-medlemmer i DNT, men det er rimeligere for dem som er medlemmer.

– I de siste årene har vi økt turtilbudet vårt betraktelig. Vi har fått flere og flere forespørsler om å gi lavterskeltilbud. Noe av det har vi tatt ad notam, slik at vi totalt sett gir et svært bredt og variert tilbud om fellesturer, sier Kinge.

Og satsingen har gitt resultater. Økningen har vært stor de siste fem årene, forteller Kinge.

– I 2009 hadde fellesturene kun 73 deltakere, mens det i fjor var 249 deltakere på i alt 30 turer, sier han.

På Turlagets hjemmeside finnes oversikt over alle turene.

God tur!