I løpet av dagen har leder Elisabeth Steen og de øvrige medlemmene i kontrollutvalget konkludert i saken.

I en pressmelding fra kontrollutvalget kommer det fremat Nils Ove Sollids bierverv kan være i en "sone" hvor det kan stilles spørsmålstegn ved om det er etisk forsvarlig og i samsvar med kommunens reglementer.

Utvalget har nå også kommet frem til frem vedtak de tilrår at kommunestyret å følge. Her anbefaler de blant annet kommunen å evaluere dagens reglement for bierverv i kommunen og komme med eventuelle forslag til presiseringer og endringer. De ber også byrådtet ajourføre kommunens register over bierverv og aktivt vedlikeholde dette.

Kontrollutvalget har konkludert med at innkjøpsregelverket er brutt ved flere anskaffelser, og sier de tar til etterretning de tiltak som er iverksatt.

Med på møtet

Sollid sa tidiligere i dag til iTromsø at han selv har bedt om å få være med på møtet, for å legge frem sin side av saken.

- Dersom kommunen tillater at kommunalt ansatte - og da særlig ledere - driver beslektet virksomhet "på si", vil det kunne være vanskelig for publikum å skille rollene og man kan få det som utad sett fremtrer som en rolleblanding, skriver kontrollutvalgsleder Elisabeth Steen.

Les også: Må brannsjefen gå?

Det kommer også frem at samtlige ansettelser ved Brann og redning vil gjøres av byrådet - med øyeblikkelig virkning.

- Byrådets ansettelsesutvalg skal foreta de formelle vedtakene i tilknytning til ansettelsene. Denne ordningen vil være midlertidig frem til at enheten har gode nok ansettelsesrutiner, skriver Steen.

I to år har det interkommunale revisjonsfirmaet KomRev Nord gransket ulike forhold rundt brannsjefen. I den forbindelse er det laget fire rapporter som alle er en del av grunnlaget for kontrollutvalgets arbeid:

Elendig forhold

Arbeidsmiljøet hos brann og redning er gjennomgått. Her betegnes forholdene mellom ledelsen og mannskapene som elendig.

KomRev Nord har sett på 12 innkjøp som etaten har foretatt. Ni av disse er klare brudd på anbudsreglene som gjelder for innkjøp over 500.000 kroner. De tre andre karakteriseres som tvilsomme.

I pressemeldingen kommer det frem at revisor har konkludert med flere brudd på lov og forskrift om offentlige anskaffelser og heller ikke innkrevd skatteattester for anskaffelser til verdi på over 100.000 kroner slik det er pårkevd etter anskaffelsesoverskriften.

Følg iTromsø på Facebook for ferske nyheter!