TINGHUSET: – Jeg oppdaget syklisten på feil side av veien samtidig som jeg svingte inn i Mellomveien. Jeg så at han ikke så meg, og jeg forsøkte å avverge en livsfarlig situasjon. Jeg husker hans fortvilte ansikt før han skled på tvers inn under bussen, forklarte den tiltalte, østeuropeiske busssjåføren gråtkvalt i Nord-Troms tingrett i går.

Han opplyste at han har kjørt buss i 42 år, men at han etter ulykken 15. januar i år har han vært uten førerkort og uten noen form for inntekt.

– Kjørte rett mot meg

Den fornærmede 16-åringen avviste i retten i går at han syklet på venstre side av veien.

– Jeg syklet nordover Mellomveien på høyre side av mitt kjørefelt, og jeg skulle videre nedover mot Kongsbakken. Jeg var litt uoppmerksom et øyeblikk, og da jeg oppdaget bussen, var den på vei rett mot meg – kanskje bare åtte meter unna, sa 16-åringen.

Syklisten ble etter sammenstøtet med bussen tatt hånd om av forbipasserende og fraktet til sykehuset i ambulanse med brist i ryggen og en forstuet fot. Sykkelen hans hadde piggdekk, men var verken utstyrt med lys eller refleks.

Under fartsgrensen

Politiets rekonstruksjon tyder på at bussjåføren kjørte i underkant av 30 km/t da han begynte å bremse. Ifølge politibetjent Yngve Widding har bussjåføren, på grunn av de fysiske forholdene på stedet, trolig hatt problemer med å se syklisten, nærmest uansett hvor i veibanen 16-åringen har befunnet seg.

– På bakgrunn av undersøkelsene er det min vurdering at bussjåføren besluttet seg for å kutte svingen inn til Mellomveien før han så syklisten, sa politivitnet i retten.

Denne oppfatningen deles av vitner på ulykkesstedet, som dessuten reagerte på at bussen holdt relativt høy fart.

– 21 dager betinget

– Tiltalte kuttet svingen inn i Mellomveien, i strid med veitrafikkloven. Hvorfor vet vi ikke, men det kan ha skjedd for å unngå å måtte stoppe for motkommende trafikk i Røstbakken, sa aktor og politiadvokat Frode Stock i sin prosedyre.

Han la i går ned påstand om 21 dagers betinget fengsel, 8.000 kroner i bot samt inndragning av førerkort i ti måneder for den 66 år gamle bussjåføren. I tillegg mener påtalemyndigheten at sjåføren må betale erstatning på 10.500 kroner til 16-åringen.

Tiltaltes forsvarer, advokatfullmektig Anna Josefine Wærstad fra Yrkestrafikkforbundet, mener tiltalte gjorde et berettiget forsøk på å unngå skade da han svingte over på venstre side av Mellomveien.

– Ingen vitner har sett hvor syklisten befant seg i kjørebanen før ulykken. Det er fullt mulig han var kommet over i feil kjørefelt, sa Wærstad, som la ned påstand om frifinnelse for sin klient.

AKTOR: Politiadvokat Frode Stock Foto: Trond Haakensen
FORSVARER: Advokatfullmektig Anna Josefine Wærstad Foto: Trond Haakensen
SMALT INN I BUSSEN: Ulykken på morgenen 15. januar i år skjedde like sør for krysset Røstbakken-Mellomveien. Den 16 år gamle syklisten pådro seg brist i ryggen og forstuet en fot etter sammenstøtet med rutebussen fra Nobina. Foto: Trond Haakensen