Tromsø kommune vil avslutte undervisningen ved samtlige ungdomsskoler klokken 12.00 på onsdager fra skoleåret 2014/2015. Lærerne skal bruke den felles tiden til pedagogisk utviklingsarbeid på tvers av skolene. Det innebærer at skolerutene, som har vært etablert siden 90-taller, må endres i alle ledd.

– Når de velger å slutte tidlig en dag, må de nødvendigvis slutte senere en annen dag. Dermed må alle bussrutene legges om, sier rådgiver i Troms fylkestrafikk (TFT) Harald Pettersen.

I dag er de aller fleste «skolerutene» åpen for publikum. Det betyr at også andre reisende rammes av endringene i skolehverdagen.

Følg iTromsø på Facebook for ferske nyheter!- Vi har kun to ruter som er lukkede skoleruter, så dette vil berøre alle rutene i distriktene. Vi vil bli nødt til å forskyve dem etter de nye start- og sluttidspunktene i skolen, sier Pettersen.   Siden skoleskyssen er samkjørt mellom barne- og ungdomsskoler, vil også de yngste elevene bli berørt. I mange tilfeller vil de måtte vente lengre for å ta buss hjem sammen med ungdomsskolen.   - På Sandnessund skole er elevene ferdig klokken 13.50 - men på Kvaløysletta vil de først være ferdig 14.45. Med den nye ordningen vil de minste måtte vente nesten en time på skyss, sier Pettersen.

Må justere rutene

Troms fylkestrafikk redegjør i et brev til Tromsø kommune for konsekvensene av omleggingen. Den vil utløse et behov på fem ekstra busser, dersom kabalen skal gå opp ved alle skolene.

Les også: Fjerner taxiskyss etter skolebytte

-Tromsøkontrakten vår er i dag på 5.573.000 kilometer i året. Vi kan legge til pluss minus 500.000 kilometer mer i året uten å forhandle med Nobina. I dette tilfellet er det kanskje snakk om 40.000 kilometer ekstra, sier Pettersen.

Siden kommunen kun dekker bussbilletten til elevene, kan den ekstra kostnaden tvinge fram rutekutt.

– Vi har bedt kommunen om et møte for å diskutere dette, og vi skal nok klare å finne gode løsninger. Men hvis våre kostnader øker, må vi foreta rutejusteringer, sier Pettersen.

En av barneskolene som berøres dersom det blir nye busstider er Sandnessund skole som benytter seg av akkurat samme busstider som Kvaløysletta skole. På skolen går det 140 elever hvorav en del elever fra fjerde trinn i tillegg til 5., 6. og 7. trinn benytter seg av buss til og fra skolen.

Håper på løsning

– Dersom dette vedtas og får slike konsekvenser som det kommer fram i brevet fra Troms fylkestrafikk må vi ha tilsyn på elevene. Det er ikke gunstig, verken for oss eller elevene, sier Bente S. Gebhardt, rektor ved Sandnessund skole.

Ideen om en felles planleggingsdag for alle, synes rektoren derimot var en god idé.

– Dette er jo noe jeg synes kunne vært interessant også for barneskolene, men dersom det innebærer at barna må ha tilsyn fire dager i uken er det nesten bedre å droppe en slik planleggingsdag.

Hun håper ungdomsskolen vil prøve å finne alternative måter og nå timesantallet per uke, i stedet for at elevene må slutte klokken 14.45.

Les også: Hilste på neste års førsteklassinger

– Man kan jo for eksempel ha kortere pauser, begynne litt tidligere eller lignende.

Gebhardt synes derfor det er positivt at fylkestrafikken ønsker å ha et møte med kommunen for å finne ut av dette, slik at det løser seg.

– Dersom vi skal ha tilsyn på barna vil det jo kun være assistenter som gjøre denne jobben og det vil ikke ha noen undervisningsverdi for barna. Dessuten er det jo vanskelig å skulle få tak i assistenter som kun skal jobbe en time hver dag, sier Gebhardt.

Jobber med løsning

Byråd for utdanning, Anna Amdahl Fyhn, sier det fortsatt er lenge igjen til skolestart, og at de innen den tid håper å ha en ny ordning på plass med Troms Fylkestrafikk.

Når det er sagt, mener hun de positive virkningene av lærerutviklingen på ungdomsskolene vil bli store.

– Dette er en del av «ungdomstrinn i utvikling» som utdanningsdepartementet har initiert, for at skolene skal få bedre tilrettelagt undervisning.

– Vi jobber med å finne en løsning i Tromsø kommune. Ungdomsskolene er anmodet om å avslutte tidligere én dag i uken, slik at lærerne kan møtes. For noen skoler byr dette på problemer, men det blir nok en løsning, sier byråden.