En fersk undersøkelse utført for Danske Bank viser at mange reiselystne har et skyhøyt ferieforbruk. Enkelte ender opp med å feriere på kreditt.

Planlegging

– For å få ferien billigst mulig, er det nødvendig med planlegging. En impulsreise – eksempelvis på grunn av vedvarende dårlig vær – kan koste skjorta om man ikke er særdeles heldig, sier banksjef Kenneth Alexandre.

– I disse tider kommer feriepengene på konto. Vår undersøkelse viser at hver fjerde tromsøværing bruker minst 50.000 kroner på ferie.

 – I år kan et utenlandsopphold bli enda dyrere. En svak krone betyr at turen i EU-sonen, til England eller USA, vil koste mer enn i fjor.

I tillegg konstaterer Alexandre at lave boliglånsrenter gjør at mange har mer å rutte med. Og når ferieturer prioriteres høyt, blir forbruket deretter.

Reduser lånet

– Skulle jeg gi ett råd, måtte det være å benytte noe av feriepengene til å nedbetale boliggjeld. Langsiktig sparing er et annet alternativ, sier banksjefen.

For å unngå en kjempesmell når kredittregningen kommer, er det ifølge Alexandre viktig å planlegge.

– Unngå dyre forbrukskjøp. Videre er det viktig å betale mat, drikke og aktiviteter i lokal valuta.

Ikke glem

– Oppi all ferierusen, bør man ikke glemme hverdagen. Hjemme venter de faste kostnadene. En høy pengebruk, kan føre til at du resten av året må slite med utgiftene.

– Til tross for at mange bruker mye penger, opplever en del å ha midler igjen etter ferieoppholdet.

Med dagens lave innskuddsrente, kan det være lurt å plassere «overskuddet» i eksempelvis fond. Og er spareplanen langsiktig, kan avgjørelsen bli nokså lønnsom for ikke å si hyggelig ved en senere anledning – blant annet som pensjonist, sier Kenneth Alexandre.

Mange tromsøfolk bruker mye på ferieturen – fra 50.000 kroner og oppover, konstaterer banksjef i Danske Bank, Kenneth Alexandre. Foto: John Strandmo