- Med et toneleie som er stemt etter en vinkelsliper, et par abnorme ører som du burde ha vett til å skjule - og et fjollete smil som Gud vet årsaken til.

Slik begynner hatbrevet Olset har mottatt.

Olset tok bilde av brevet og la det ut på bildesiden Instagram i dag.

- Vedkommende må få lov til å mene det han mener, men jeg synes han er feig som holder seg anonym. Derfor delte jeg det på sosiale medier. Jeg skal le av det noen timer, for så å glemme det, skriver hun i en e-post til VG.

Det er ikke første gang Olset har mottatt hetsbrev.

- Det er unektelig litt morsomt at noen bruker tiden sin på å forfatte et sånt brev. Det virker jo som han mangler en hobby?

Olset anbefaler derfor avsenderen til å starte med fisking eller fluebinding for å få tiden til å gå.

- Jeg takker for brevet, og skulle ønske de fikk seg en hobby, sier hun.

Les også: Carina Olset fikk drømmejobben.

- Har et lite poeng

I brevet kommenterer avsenderen også utseendet til Olset, også det tar hun med et glimt i øye.

- Kjæresten min sier brevskriveren har et lite poeng med tanke på det med ørene, men ellers er han sterkt uenig i hans analyse.

Flere tilfeller

Det er ikke første gang at nyhets- og sportsankere får hatbrev på jobb. I november 2013 skrev VG om NRK-Yasmin som mottok et slikt brev. I brevet sto det blant annet følgende:

- For det første: Hva faen er det du tillater deg? du, som er innvandrer, og som ikke hverken kan eller vet noe som helst, og da altså heller ikke om vårt sprog og dialekter!?!.

Brevet var signert «Jævla Faen!»

Kort tid etter programlederen mottok brevet la hun det ut på Facebook. Da strømmet støtteerklæringene inn.

Kjendiser er lette skyteskiver

Thomas Wold er stipendiat ved psykologisk institutt i Trondheim. Han forsker på sosial mediebruk og ytringsfrihet. Wold mener personer som ofte legger igjen slike meldinger i form av brev og på internett ofte er personer som velger ut kjendiser som skyteskiver, men egentlig ligger det mer generelle problemer bak.

- Det kan ofte være personer som mener at urett er begått mot en, men som oftest viser det seg at denne oppfatningen ikke stemmer. Og handlingen blir rettferdiggjort ved et hevnaspekt. Det er gjerne mennesker som mener seg usynliggjort, og føler at de ikke slipper frem i andre kanaler, sier han og legger til:

- Kjendiser er lette skyteskiver for noe vedkommende er misfornøyd med. Det er lettere å velge en offentlig person og gjøre denne personen til en skyteskive, for hvis man forbinder denne kjendisen med noe man er i mot, blir denne personen er representant for det man hater.

Kvinner mer utsatt

Olset ønsker ikke å la seg affisere av brevet, men sier at det godt kan tenkes at det er flere kvinner enn menn som mottar slike brev.

- Jeg har en jobb jeg vet mange menn kunne tenke seg, sier hun.

Petter Bae Brandtzæg er seniorforsker på SINTEF og forsker på sosiale medier. Han mener at kvinner er mer utsatt for nettsjikane og hets, og at det er ofte er menn som sender slike hetsbrev.

- I Sverige ser man hvor hardt slike kommentarer går utover spesielt kvinner, og det er ingen grunn til å tro at det samme ikke gjelder i Norge. Det er rundt fem prosent av befolkningen som kommenterer på nett, fleste parten av disse er menn. Mange av dem lar seg også åpenbart provosere av at kvinner uttaler seg i offentligheten.

Brandtzæg mener også at anonymiteten bringer frem hatet i folk.

- Forskning viser en klar tendens til at anonym nettkommunikasjon, generelt sett, har en tøffere og hardere form, med lavere terskel for fornærmelser og sjikane. Forskningslitteraturen viser også en klar sammenheng mellom anonymitet og mobbing. Ofte forklares de negative effekten ved anonymitet at det enkelte individ depersonaliseres og dermed mister både seg selv og egen ansvarsfølelse, og slik gjør ting han/hun ikke ville gjort ansikt-til-ansikt. I tillegg forsvinner ofte en sosialt regulerende kontekst i anonyme omgivelser, sier han.