– Radarsystemet som kontrollerer luftrommet til Oslo Lufthavn Gardermoen og Stavanger lufthavn Sola fungerer ikke som det skal. Det er det såkalte NATCON NATC-systemet som er nede, sa pressevakt Øystein Løwer i Avinor til VG litt over klokken 10 mandag.

Det medførte stans i alle avganger og ankomster på både Sola og OSL.

Feilen er identifisert til å være en IT-feil på trafikkovervåkingssystemene, men årsaken til feilen er ikke kjent.

– Det er ikke farlig å fly, og det er ikke noen ytre påvirkning, men kapasiteten i lufta må reduseres, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn til NTB.

Kvam presiserer at det ikke dreier seg om sabotasje.

– Innkommende fly omdirigeres. Vi vet ikke hvor lenge det vil pågå. Det foregår full feilsøking, og vi kommer til å legge ut informasjon fortløpende på våre hjemmesider, sa han.

Rett før klokken 11 opplyser pressevakt Ylva Celius Trulsen i Avinor til VG at det begynner å ordne seg.

– Feilen er funnet. Nå opereres det med redusert kapasitet på de påvirkede lufthavnene, frem til vi er sikre på at systemet er helt oppe og går, forteller Trulsen.

Årsaken til feilen er ikke identifisert ennå.

– Nå jobber vi fortsatt intenst med å få rettet feilen, og håper ettermiddagsrushen går bra, sier Øystein Løwer i Avinor klokken 14.53.

Løwer i Avinor legger til at flyselskapene er informert, og at de vil gi passasjerene sine informasjon.

Fly som er i lufta blir styrt via et reservesystem, opplyser lufthavnsjef Anette Sigmundstad ved Stavanger lufthavn Sola til NRK.

Kommunikasjonsdirektør ved Luftfartstilsynet opplyser til VG at de er informert.

– Beredskapsvakten hos Avinor ga oss beskjed umiddelbart etter problemet oppsto. Nå håndterer de situasjonen, og Avinor vil nok melde når de har mer informasjon tilgjengelig.

Her fra Røyken Kontrollsentral styres luftrommet rundt Oslo. Arkivbilde fra 1999 Foto: Knut Erik Knudsen / VG

VG har snakket med Espen Høgmo, som er strandet i flyet på Sola flyplass

– Vi fikk beskjed over høyttaleren på flyet at alle radarsystemene på flyplassene i Sør-Norge er nede. Det var ingen forklaring på hvorfor, men vi er på vei tilbake til gaten nå. Det ble antydet at det kunne ta veldig lang tid, sier han.

Også ved Flesland i Bergen er flytrafikken stanset.

– Vi sender ikke opp noen nye fly før vi har funnet ut av denne feilen. Alle ressursene våre er satt på saken, opplyser lufthavnsjef Helge Eidsnes til Bergensavisen og Bergens Tidende.