I en undersøkelse utført av Respons Analyse for Sparebank 1 svarer hele 15 prosent av unge mellom 18 og 25 år at de sløser ofte eller hele tiden.

Til sammenlikning svarer 7 prosent av befolkingen generelt at de gjør det samme.

1.005 personer svarte på undersøkelsen.

Les også: Studenter lever brannfarlig.

Studenter

Også studenter sløser mer enn folk flest, melder banken i en pressemelding.

De mener det i første rekke er på mat og drikke at unge og studenter sløser, men også på uteliv, klær og sko.

49 prosent av unge under 25 år, og 46 prosent av studentene svarer i undersøkelsen at det er tomt på konto før lønning. Denne andelen er mer enn dobbelt så høy som for de eldste aldersgruppene.

- Å sløse når du har en trang økonomi er å be om trøbbel. Jo mindre du har å rutte med, desto viktigere er hver enste krone, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, i pressemeldingen.

Les også: Studenter går kraftig i minus.

Råd

Han har råd for å unngå å bli blakk som student:

1. Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet. 2. Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi. 3. Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler. 4. Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene. 5. Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi.