– En slik utbygging er ikke tatt med i den nye regionale transportplanen som gjelder til og med 2017, bekrefter seksjonssjef for veiarbeid i Troms, Edel Austlid i Statens vegvesen.

Austlid begrunner denne prioriteringen med pengemangel.

– Det handler om penger. Fylkeskommunen har store økonomiske utfordringer og må dermed gjøre harde prioriteringer. Med en prislapp et sted mellom 10 og 15 millioner kroner, er selvmordssikring av Sandnessundbrua et stort prosjekt som er krevende å få til, forklarer seksjonssjefen.

At en slik sikring kan komme inn på transportplanen for neste periode, er imidlertid ikke utenkelig.

– Vi er ikke avvisende til dette, men det vil alltid være en vurdering opp imot alle andre oppgaver. Denne gangen har vi valgt å konsentrere oss om tiltak for å sikre at vi kan holde veinettet åpent, da det er store utfordringer på veiene her i regionen, sier Austlid.

Problemet har flyttet seg

I mai i fjor var politiet i et møte med UNN, kommuneoverlegen, Statens vegvesen og Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) for å diskutere en slik selvmordssikring.

Dette møtet fikk i denne omgang altså ingen konsekvenser, selv om politiet ikke er i tvil om viktigheten av å forebygge selvmord på denne måten.

– Det vi ser er at problemet har flyttet seg fra Tromsøbrua til Sandnessundbrua etter at førstnevnte ble selvmordssikret. Sikringen har dermed hatt god effekt — en effekt vi nå ønsker å overføre også til Sandnessundbrua, forklarer politioverbetjent, Hans Otto Salamonsen.

– Effektivt tiltak

At folk forsøker, og i noen tilfeller også tar livet sitt ved å hoppe fra brua som binder Tromsøya og Kvaløya sammen, har politiet opplevd flere ganger.

– Vi har utrykninger dit med jevne mellomrom. Heldigvis klarer vi i de fleste tilfellene å hindre folk fra å hoppe. Får vi på plass en skikkelig sikring her, vil det ta lengre tid å komme seg over sikringen, som igjen vil føre til at flere ombestemmer seg før de kommer så langt, tror politioverbetjenten.

Spesialkonsulent og koordinator i RVTS, Ingrid Nesje, er klar på at deres oppgave er å bidra til at kunnskapen og forskningen de sitter på blir formidlet videre. Når det gjelder selvmordssikring av bruer er det ifølge Nesje ikke tvil om hva forskning på området viser.

– Forskningen viser at slik selvmordssikring vil være et effektivt tiltak for å hindre selvmord, forklarer hun.

VIL HA SIKRING: Politioverbetjent Hans Otto Salamonsen skulle gjerne ha sett at Sandnessundbrua ble selvmordssikret på lik linje med Tromsøbrua. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen