Hovedverneombud Svein-Magnus Andreassen beskriver arbeidsforholdene ved skolen som elendig.

Flere ansatte er sluttet eller blitt sykemeldt — han selv inkludert. Andreassen tar sterke ord i bruk når han beskriver situasjonen — blant annet «personforfølgelse», «trakassering», «utrygghet», «kommunikasjonssvikt» og «saksbehandling som ikke er troverdig».

Lang konflikt

– Vi snakker om en konflikt som har pågått i flere år, men som toppet seg i sommer. Da sendte skolens ledelse ut en rekke varsel om oppsigelser på grunn av overtallighet. I utgangspunktet er det noe også vi må finne oss i. Men da er det viktig at lover og regler følges — noe som ikke er tilfelle i denne saken.

Andreassen sier at de berørte både har koblet inn tillitsmannsverket og engasjert advokat. Andre igjen har sluttet — fordi de ikke orker nye, opprivende konflikter med skolens ledelse.

Bekrefter

Advokat Marius Gjetnes bekrefter at han er engasjert av faglærer Eivind Glad som fikk sin oppsigelse ved skolestart i august.

– Jeg ønsker ikke å si så mye om den pågående prosessen, men konstaterer at fylkeskommunen har trukket tilbake oppsigelsene som skoleledelsen gikk ut med. Årsaken er at ting ikke har foregått på riktig måte, sier Gjetnes.

Svein Magnus Andreassen karakteriserer arbeidsmiljøet ved skolen som slett.

– Det går ikke bare ut over den enkelte ansatte, men påvirker også de pedagogiske forholdene. Det betyr at også elevene rammes selv om de ikke er part i saken.

Flere møter

Hovedverneombudet understreker at det har vært gjort anstrengte forsøk på å rydde opp i forholdene — blant annet med møter hvor både jurister og tillitsvalgte fra fylkeskommunen har møtt.

– Nå håper vi at Arbeidstilsynet kan rydde opp i den ukulturen som råder ved skolen. Blant annet når det gjelder heksejakten som har foregått mot enkeltpersoner. Det har gitt uholdbare situasjoner som vi vil ha en slutt på, sier Svein Magnus Andreassen.

iTromsø forsøkte i går å få fungerende hovedverneombud, Klaus Magnus Berg Hansen, i tale. Han svarte ikke på våre mange henvendelser.

- Utfordringer

Breivika-rektor Tor Hemming Andresen mener årsaken til konfliktene ligger i overtallighet.

- Jeg kan ikke gå inn på enkeltsaker. Men på et generelt grunnlag kan jeg si at det alltid dukker opp vanskeligheter og utfordringer når folk blir overflødige.

Andresen avviser at han har sendt ut oppsigelser som ikke er i henholdt til lover og regler:

- Jeg har derimot sendt ut varsel om oppsigelser som fylkeskommunen i ettertid ønsker å behandle på nytt - for å kvalitetssikre prosessen. Når den er klar, vet jeg ikke. Men uansett skal dette foregå i tett samarbeid med tillitsmannsapparatet og etter de kriterier som er satt.

- Det antydes at prosessen så langt har foregått etter trynefaktorprinsippet?

- Det vil jeg på det sterkeste avvise.

Når det gjelder Arbeidstilsynets inngripen, sier Andresen:

- Det er ingen spesiell affære. Vi har - fra tid til annen - tilsynet innom i ulike saker og forhold.

HOVEDVERNEOMBUD: Svein Magnus Andreassen. Foto: priv