Ifølge styreleder Kjell Kolbeinsen kan nedbetalingstiden for Ryaforbindelsen bli adskillig kortere – gitt at myndighetene gjennomfører sine planer om en rentekompensasjon.

– Ja, vi går spennende tider i møte. Det kan ha mye å si for oss. En dramatisk endring, faktisk, sier Kolbeinsen.

Korte ned innkrevingen

Det var i mai at regjeringen varslet at man i løpet av 2015 skal se på hele bompengesystemet i forhold til blant annet rentekompensasjonordninger for bompengelån.

– Skulle det bli slik at staten for eksempel overtar renteutgiftene, vil det medføre at nedbetalingstiden vår går ned. Det er en spennende tanke, sier Kolbeinsen.

I proposisjon 97 S fra Samferdselsdepartementet står det blant annet følgende:

”Målet er at mer av pengene som blir betalt i bompenger, skal gå til selve prosjektet og mindre til å betale for finansiering av lån. Ordningen vil bli brukt til å sette bompengetakstene lavere eller korte ned innkrevingstiden”.

Ingen prognoser ennå

Ryaforbindelsen er beregnet å være ferdig nedbetalt i 2029. Men Kolbeinsen vil ikke stipulere hva utfallet blir hvis momskompensasjonen blir et faktum.

– Nei, det har vi ingen prognoser på. Men det kan hende vi gjør nye beregninger etter 2015.

Uansett bidrar trafikken gjennom tunnelen, som er langt høyere enn prognosene tilsa ved åpningen i 2011, til at nedbetalingstiden kortes ned.

Senest i august i år ble det satt ny rekord med over 21.000 biler igjennom tunnelen mellom Malangen og Kvaløya.