I havnebassenget nedenfor Stortorget er vannet svært tilgriset, og med vindstille vær ser det ut til å bli liggende inne mellom båtene. Cesilie Silvien, lokalleder for Natur og Ungdom i Tromsø sier at hvis forsøplet vann kommer seg ut i havstrømmen vil det tas opp i næringskjeden, noe som kan få alvorlige følger for dyrelivet.

– Og når det tas opp i næringskjeden videreføres det til vårt matbord, sier Silvien.

Les også: Turister reagerer på søppel

Kan drepe dyr

Hun forteller om tilfeller der fugler har spist fisk som har fått i seg plastbiter. Fugler har blitt funnet døde som følge av dette.

– Dyrene pines. Plast og sigarettsneiper liggende i havet spises lett av dyrene. De vet jo ikke bedre, sier Cesilie Silvien.

Les også: Søppel langs veiene

Mye av søppelet brytes svært sakte ned i havet. Hun mener at når skitt samles slik som det har gjort i havnebassenget, er det lett gjort å rydde opp når det er så vindstille som det er nå.

– Og det er en fin ting å gjøre for miljøet, sier hun.

– Synd

Havnesjef Halvar Pettersen sier det er synd at det ser slik ut i havnen.

– Jeg vet at mange kaster fra seg ting på havet som ligger og flyter, dessverre. Folk slenger jo bare ifra seg, og på en typisk lørdags morgen ser det ikke ut i havna. Det merker jeg spesielt når det er finvær og mye folk ute, sier Pettersen og fortsetter:

– Jeg vil oppfordre folk til å være bevisste og bruke søppelboksene.

Les også: Vil pynte opp i indre havn

Ressurskrevende

Pettersen sier at Tromsø Havn fungerer ikke som et ”renovasjonspoliti” for havna, men de prøver å samle opp så godt de kan. Dette er imidlertid ressurskrevende. Søppel samles fort når strømmen tar med seg skitt fra ulike plasser.

I tillegg til søppel samles også frityrolje fra restauranter i havet. Slik skal det ikke være, ifølge Pettersen.

– Det som kan se ut som oljegris er fett fra frityroljeutskillere. Utskillerne er under kaia, og det er restauranter som ligger fra Rica Ishavshotell og nordover som slipper dette ut under kaia. Det er synd at det skal være sånn når vi bruker mye penger på å rydde opp på sjøbunnen, sier Pettersen.

Han sier at de skal se på saken, og prøve å få ryddet havnebassenget fredag.