Besøket er en del av en fire dagers lang studietur gjennom Nord-Norge arrangert av de tre nordligere fylkene og deres kontor i Brussel, Nord-Norges Europakontor. I Tromsø vil de åtte representantene besøke FRAM-senteret, hvor det holdes innlegg av direktør på Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, direktør i Arktisk Råd, Magnús Jóhannesson, og UiT-rektor Anne Husebekk.

Det som er viktig for oss, er å vise vår landsdel til de som utformer EUs politikk, forklarer spesialrådgiver i seksjon for internasjonalt samarbeid i Troms fylkeskommune, Julia Seljeseth.

Premissleverandør

Hun forteller at ting vi kanskje tar for gitt ikke er like opplagte for politikere fra andre land lenger sør, slik som at vi har et universitet og et universitetssykehus som gjør forskning på verdensnivå.

– De som sitter langt unna og utformer politikken har kanskje andre bilder av Arktis, slik som nord i Canada, Alaska og Russland, med lite folk og lite bebyggelse. Det er derfor viktig å vise at vårt Arktis skiller seg ut fra andre deler av Nordområdene ved at vi har et høyt utviklet samfunn med helt andre klimatiske forhold og at vi ønsker å utvikle regionen og forvalte den på en ansvarsfull og fornuftig måte, sier hun, og fortsetter:

– Vi vil være premissleverandører for en fornuftig utforming av politikken. Og får å få til det, må man ha en felles realistisk forståelse av hvordan verden ser ut.

Arktis-politikk

EU jobber nå med sin Arktis-politikk, og det er i den sammenheng at fylkeskommunene tok initiativet til studieturen. Det er nemlig ikke bare viktig for fylkeskommunene å gi Brussel et korrekt bilde av Nord-Norge, men samtidig understreke behovet for særordninger, som for eksempel differensiert arbeidsgiveravgift.

Et tiltak som bidrar til ytterligere å øke næringsaktiviteten i landsdelen, skriver Europakontoret i ei pressemelding.

Andre saker som står på agendaen under besøket, er blant annet viktigheten av regional utvikling, å fremheve landsdelens kompetanse på Nordområdene, gjøre det klart at et av verdens mest fiskerike området befinner seg i våre farvann og understreke viktigheten av sikkerhet og beredsskap på den nordlige halvkule.