Det er Gunnar Graff som har tatt dagens situasjonsbilder fra byens hovedgate på slutten av 1960-tallet. Hovedbildet er tatt utenfor Aagaard-gården i krysset Storgata/Fr. Langes gate – bygningen som ble kalt KV-bygget den gang det var nytt. KV sto for Kjøpmennenes Varehus, og navnet hadde sammenheng med at KV-bygget var ett av to varehus med massevis av butikker som ble reist i andre halvdel av 1960-tallet.

Tromsø fikk storbypreg ved realiseringen av Tempo og KV-bygget, ikke minst fordi begge byggene hadde rulletrapp. Det var tøft, det!

På yttersiden av bygget hendte det at biler fikk trøbbel med framkommeligheten. Som denne lastebilen som plutselig ikke ville mer. Da var det bare en ting å gjøre for sjåføren: Åpne panseret og se om det var mulig å finne ut hva som var galt. Var det en ledning som hadde tatt sine egne veier, var det kondens i coylen, eller var det noe annet? Kompliserte spørsmål å besvare, derfor var det sikkert helt ok at sjåføren fikk mer eller mindre kyndig hjelp til å stille diagnosen.

Et herlig bilde, som også avslører at trafikkmengden ikke var større i Storgata enn at trafikken fløt relativt greit, motorstoppen til tross.

Turistparkering

Det andre bildet er tatt en regntung sommerdag, sannsynligvis i 1968. Det var åpenbart ikke så nøye med hvor man satte bilen fra seg den gang. Men så var det heller ikke kommunale parkeringsvakter som gikk rundt med argusøyne for å se at folk hadde betalt for å parkere. Den ordningen kom først noen år senere – sånn omtrent midt på 1970-tallet, så vidt vi husker.

Kanskje var det en formildende omstendighet at det var utenlandske turister som satte bilen fra seg midt i Storgata, enten for å gjøre en handlerunde i butikkene eller for å se nærmere på Nordens Paris.

Uansett tok Gunnar Graff dette bildet før den store sentrumsbrannen natt til 14. mai i 1969. Vi ser nemlig herreekviperingen til Gerh. Holte på hjørnet mot torget og Sørbøes elektriskforretning, som begge ble offer for flammehavet da storbrannen raste på sitt verste.