For første gang har de 11 ansatte i Norfra bestemt seg for å ikke motta julegave fra bedriften. I stedet har de besluttet å la ledelsen gi 10.000 kroner til barneavdelingen på UNN og ytterligere 10.000 kroner til Redd Barnas arbeid i Syria.

– Ja, de ansatte har bestemt seg for det. Så da blir det sånn, sier administrerende direktør Steinar Eliassen.

Han har ingenting imot å gi totalt 20.000 kroner til veldedige formål. Det har heller ikke Norfra-ansatt Stig Fremnesvik.

– Jeg syns det er flott å kunne hjelpe og støtte de som trenger det, sier Fremnesvik.

Melk og honning

Norfra har en omsetning på 300 millioner kroner og kan ifølge Eliassen godt stå for en donasjon når det nærmer seg jul.

– Det hagler jo inn med info om situasjonen rundt om i verden, mens Norge flyter over av melk og honning. Jeg har inntrykk av at flere og flere bedrifter gjør som oss og jeg tror absolutt dette blir en tradisjon, sier Eliassen.

En annen og litt større bedrift som har gjort det samme som Norfra er Sparebanken Nord-Norge.

– Vi har over 900 ansatte, så det blir jo et bra beløp til sammen, sier kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen i banken.

Tipper det blir jubel

I går delte de ut 115.000 kroner i Tromsø, av en totalpott på rundt 250.000 kroner, til Røde Kors sin pleddaksjon i Syria, Kirkens Bymisjon, Selnes barne – og avlastningsbolig og «Hjelp oss og hjelpe» i Tromsø.

– En slik gave betyr at barna kan få leker de ellers ikke ville fått på veldig lang tid. Jeg gleder meg veldig til å fortelle om gavene til barna etterpå. Tipper det blir jubel, sier Marius Bredesen i Selnes Barne – og avlastningsbolig i en pressemelding.

– Sånt er veldig flott. Vi trenger jo all hjelp vi kan få. Folk bruker hjertet i en tid der det er så mye stress at man fort kan glemme sånt. Det gjør inntrykk, sier Tord Eriksen, daglig leder i Troms Røde Kors.

Toppen av kransekaka

Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge mener trenden med bedriftsjulegaver viser at mange norske arbeidstakere klarer seg godt både på arbeid og privat.

– Julegaven fra bedriften blir bare toppen av kransekaka og da er det mange som tenker at denne gaven kan gjøre mer nytte for seg. Det syns jeg er en fantastisk utvikling, sier Geir Håvard Hanssen.

115.000, – I GAVER: Fire gode formål fikk nyte godt av bankansattes gavmildhet. Bak fra venstre: Kjellaug Fossum, Monica Løvli, Hege Skaue, Morten Tønder Albertsen, Hans Olav Gjøvik, Ulla Gamst og Stina Opdahl. Foran fra venstre: Kate Eines (Hjelp oss og hjelpe), Vibeke Olsen (Kirkens Bymisjon), Marius Bredesen (Selnes barne – og avlastningsbolig) og Magnus Engeset (Røde Kors). Foto: Lone Helle/Sparebanken Nord-Norge