Det viser statistikk fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Yalda Bahadori (11) og familien kjemper for å få bli i Tromsø og Norge. Yalda har vært her siden 2005 — altså åtte år. Tromsøfamilien er ikke alene.

Juleønske

"Det vi ønsker oss til jul er å få vite om vi får bo i Norge. Kan du hjelpe oss?".

Det skrev et barn i Tromsø i ei tekstmelding til en som er engasjert i Støttegruppa for Yalda.

Minst fire barn og deres familier bor i Tromsø, og er i den situasjonen at de ikke vet om de får bli i landet. Totalt er det ifølge UDI fem barn som bor på asylmottak i Tromsø, hvor det har gått mer enn tre år siden asylsøknaden ble levert.

Hvorvidt noen av de fire barna er i familie finnes det ikke opplysninger om.

I Troms fylke er det hele 47 barn i samme situasjon, ifølge UDIs tall fra 31. oktober.

Støttegruppa for Yalda synes tallene er lave. De tror det er flere barn som har bodd mange år i Tromsø og som fortsatt ikke vet om de får bli.

Jobber politisk

Foreløpig er det kun Yalda og familien som har valgt å stå fram med sin sak.

– Når det gjelder pengeinnsamling og den juridiske prosessen, så jobber vi mest med Yaldas sak og deres enkeltsituasjon. Vi har hele tiden visst at det er flere barn i Tromsø som ikke vet om de får bli i landet, derfor har vi parallelt jobbet politisk med dette. Alt av stands og konserter — det gjør vi for alle barna. Vi er glad for at det blir satt søkelys på hele gruppen med barn, for vi ønsker ikke at hvert enkelt barn må gå gjennom en rettssak for å få avklart deres situasjon, sier Ronja Trolie i Støttegruppa for Yalda.

I går gikk Thale Skybak i Redd Barna ut og kritiserte måten Utlendingsnemnda (UNE) behandler de lengeværende barna.

– Det er rett og slett ikke bra for dem å leve i en slik uforutsigbarhet, sa Skybak til NRK.

– Uholdbar situasjon

Biskop Per Oskar Kjølaas hadde håpet asylbarna i Tromsø skulle få amnesti.

Biskopen har engasjert seg mye for Yalda, og alle de lengeværende barna. Han har ikke hatt kontakt med noen av de andre barna i Tromsø, og vet ikke hvordan situasjon de står i nå.

– Jeg vet at det er flere barn. Jeg kom i kontakt med Yalda gjennom nettverket rundt henne. Når jeg holder taler, så prosederer jeg ikke bare for Yalda, men jeg snakker for alle asylbarna. Hun har på mange måter blitt en symbolperson for asylbarnsaken, sier Kjølaas.

Han hadde håpet asylbarna kunne få en rolig jul i år.

– Jeg hadde håpet barna skulle bli gitt amnesti til jul, men det ser ut til å drøye. De er i en uholdbar situasjon, og det er noe man må gjøre noe med, sier Kjølaas.

LENGEVÆRENDE ASYLBARN: FAKTA

  • Ifølge UDI er det 671 barn som har bodd i Norge i mer enn tre år etter at asylsøknaden ble sendt.

  • Nathan Eshete (7) fra Bergen, Neda Ibrahim (12) og Yalda Bahadori (11) er de mest kjente lengeværende barna.

  • Nathan og familien vant rettssaken mot Utlendingsnemnda (UNE) og får bli i Norge. UNE valgte å ikke anke saken med tanke på hensynet til barnet.

  • Neda og familien ble tvangsreturnert til Jordan. Oslo tingrett har vurdert gyldigheten av utvisningsvedtaket, og UNE må nå behandle saken på nytt. Neda er kåret til «Årets nordmann».

  • Yalda og familien vant nylig mot UNE i Oslo tingrett, men mandag ble det klart at UNE anker saken.

  • I november 2012 behandlet Stortinget meldingen «Barn på flukt». Regjeringen mente denne ga signaler om at barnas beste skulle prioriteres høyere.

STØTTER BARNA: Ronja Trolie i Støttegruppen for Yalda har hjulpet Yalda Bahadori (11), Maria Gazul og Abdul Djabar Bahadori med den juridiske prosessen. De håper de andre asylbarna i Tromsø slipper å måtte gå gjennom rettsprosesser. Foto: CHRISTER PEDERSEN