Varangerfestivalen og Eni Norge lanserer i år Arctic Talent, et nytt musikkstipend som skal bidra til nasjonal og internasjonal lansering for en yngre artist fra nord. En forutsetning for tildelingen er at artisten må ha et særlig stort potensial for kunstnerisk og kommersielt gjennomslag.

Stort potensial

Maria Utsi, festivalsjef i Varangerfestivalen, sier stipendet er en viktig satsing for nordnorsk musikk.

– Vi er en festival som vil bidra til utvikling av musikken i Nord-Norge og Arctic Talent er derfor en veldig viktig satsing for oss.

Det nye musikkstipendet skal deles ut årlig.

– Fire hundre tusen er et betydelig stipend og det skal deles ut årlig under Varangerfestivalen.

Bakgrunnen for etableringen av stipendet er å løfte nordiske artister.

– Vi ser behov for flere store stipend og gode ordninger for å løfte nordiske artister. Et slikt stipend gir potensial for internasjonal lansering.

Arctic Talent

Målet med stipendtildelingen er å bidra til større grad av gjennomslagskraft for både nasjonal og internasjonal lansering for vinnerartisten.

– For oss er det veldig viktig å komme på banen med en slik satsing som Arctic Talent, sier Utsi, som også sitter i juryen.

Tildelingen av stipendet vil foregå ved at en jury velger ut en kandidat som blir tilbudt stipendet.

– Juryen velger kandidaten, så man kan ikke melde seg på. Prisen er sjangeruavhengig slik at artisten kan komme fra hvilken som helst sjanger, men det er en forutsetning for tildeling at artisten er knyttet til Nordområdene.

Lanseringsaktivitet

Arctic Talent kan også tildeles artister utenfor Norge, med tilknytning til nord. Prisen er på 400.000 kroner og knyttes til lanseringsaktivitet over ett år fra tildelingstidspunkt.

Den første utdelingen av stipendet vil foregå under årets Varangerfestival i august.

Årets jury består av Maria Utsi, Andreas Wulff, Ragnhild Dalheim Eriksen, Hans Petter Haaland, Brynjar Rasmussen, Fredrik Forssman og Einar Eidsvåg.