I sitt innlegg på Agenda Nord-Norge i dag åpnet høyreordfører Ole Henrik Hjartøy for at Høgskolen i Narvik skal få beholde sin teknologiutdanning og skolen skal bestå – og ikke havne inn under verken Universitetet i Tromsø eller Universitetet i Nordland.

– Jeg mener vi må samles om at den tekniske Høgskolen i Narvik som skal produsere ingeniørene. De har alle forutsetningene og da er det bedre at de fortsetter med det fremfor at Bodø og Tromsø bygger egne tekniske fakultet. Blir vi enige om at Narvik skal stå for den teknologiske utdanningen, så vil det tjene landsdelen. Og jeg mener helt klart at Narvik skal bestå som høyskole, sier Hjartøy.

Egne premisser

Han mener at de ulike miljøene og regionene ikke nødvendigvis skal godta alt som kommer fra Oslo.

– Istedenfor å godta at premissene som legges, for eksempel når det gjelder strukturen på høyere utdanning, så kan vi heller samarbeide om å avvise dem og skape egne premisser, sier Hjartøy, vel vitende om at regjeringen har signalisert at de vil kutte ned på antallet institusjoner for høyere utdanning.

– Jeg er glad for at vi i alle fall fikk terminert debatten om det skulle være ett eller to universitet i nord. Den debatten var drepende og flyttet fokus fra det vi ønsker å gjøre – nemlig å gi utdannelse til ungdommen, sier Hjartøy til iTromsø.

Naturlig storebror

Han er klar på Universitetet i Nordland kommer til å være lillebror i nord fremover.

– De to universitetet fyller hver sin rolle. Men det vil alltid være en styrkeforskjell der Universitetet i Tromsø vil være det store universitetet i landsdelen. Det er det ingen tvil om, sier Hjartøy.

Hjartøy erkjenner at det har vært bykamper mellom Tromsø og Bodø. Han mener det stort sett bare bør skje på én arena.

– Når Glimt møter TIL så er det sunt med bykamp. Det er jeg for! Der får vi ta ut adrenalinet. Men ellers er samarbeid tingen.

MER FRA AGENDA NORD-NORGE: - Vi må eie merkevarene

Strukturer i spill

Han er klar på at de tradisjonelle dragkampene og lokaliseringsdebattene kan være ødeleggende for samarbeidsklimaet.

- Det er mange strukturer i spill nå. Du har politistrukturen og så er det kampen om Innovasjon Norge. I disse sakene er det viktig at vi snakker sammen på en sånn måte at vi klarer å tenke hva som tjener landsdelen i sin helhet best – slik at det ikke blir en maktkamp, sier Hjartøy.

Godt samarbeid

– Men måles ikke en ordfører litt på hva han klarer å karre til seg av statlige etater og arbeidsplasser?

– Jo, kanskje. Men det er da jeg håper at vi får frontet verdien av å løfte landsdelen i lag. Faren er jo at landsdelen ikke får noe i det hele tatt, sier Hjartøy.

Han roser samarbeidsklimaet mellom Bodø-ordføreren og partikollega Hjort i Tromsø.

– Vi har en god arena for å ta opp vanskelige spørsmålet. Samarbeidet fungerer godt. I tillegg har vi forankret samarbeid i kommunestyret, slik at det skal overleve et valg, sier Hjartøy.

Han er tror samarbeidsånden i Nord-Norge har gode kår fremover.

- Ja, jeg tror det. Det viser bare den oppslutningen vi har hatt her i Tromsø disse to dagene. Hele landsdelen er tungt representert og jeg opplever at man har et genuint ønske om å få til noe, sier Hjartøy.