– Da «Tromsø» var innom tidlig fredag var det ikke noe å si på stemningen. Et verdensproblem, eller to, var under utredning, nye studenter av begge kjønn var iherdig opptatt med å bli kjent med hverandre og drikkevarer ble konsumert. De fleste innenfor veggene lot til å hygge seg stort – de i køen utenfor ikke fullt så mye, oppsummerer vår journalist Yngve Nilssen 5. september 1983.

Lærerbolig

Da Studenthuset flyttet inn, overtok de lokalene til Pizzahuset, byens første pizzarestaurant som åpnet i 1972, men husets historie strakte seg tilbake til 1842 da Ole Nordal «bebygget grunnen». Mens det i 1865 tydeligvis var lærerbolig for det nærliggende seminaret, var senere beboere i stor grad sjøfolk, slik mange var i Skippergata.

En av husets mest markante eiere opp gjennom årene var kjøpmann Johan Friedrich Daniel Mack (1800–1875) som kom til Tromsø i 1830 og allerede i 1833 fikk sitt borgerbrev som kjøpmann.

Avholdt eier

I 1881 solgte Mack huset videre til Elias Karlsen, en «uvanlig avholdt og meget velgjørende mann» som drev kolonialforretning med fiskeutstyrs- og skipshandel, først i Skippergata 22 før han i 1907 flyttet til Fridtjof Nansens plass 10. I denne tiden bodde han tidvis i nummer 44, men i 1907 solgte han huset til Hans Ludvig Andersen. Han var, selvfølgelig, skipper av yrke og bodde her sammen med kona Olufina Amanda og fire barn.

Fra 1910 var huset stort sett bebodd av skippere, loser, fergeførere og maskinister, med unntak av en og annen bankmann, skomaker og sykepleier.

Studenthus

Men så skjedde det tydeligvis en «revolusjon» i Tromsø. Pizzaen kom til byen og Arve Morch Heggem åpnet altså Pizzahuset i 1972, men måtte stenge dørene igjen etter noen år.

Da sto studentene klare. Med både arbeidskraft og ambisjoner. For at huset skulle bære seg økonomisk, måtte de ha en omsetning på 20.000 kroner i uka. Det burde la seg gjøre, mente studenthusets styre, til tross for (eller kanskje på grunn av) de «lånekassevennlige» prisene de la opp til.

Alt av overskudd skulle selvfølgelig brukes til å forbedre studentenes velferdstilbud.

Studenthuset holdt til her fram til de flyttet til Ungdommens Hus i Søndre Tollbodgate 3. Da oppsto Pizzahuset med nye eiere, men beklageligvis gikk det likedan med dem som med forrige eier.

– Tidene hadde forandret seg, konkurransen var hardere og huset lå usentralt, oppsummerer Einar Dahl i sin gjennomgang av husets historie.

Kilder: Lokalhistoriewiki.no, Ytreberg