For dette er virkelig en praktgård, men historien har sørget for å gjemme den mellom den monumentale Rødbanken, Norges Banks nybygg fra 1972 og domkirken, men på dagens bilde får den stå fritt – akkurat slik den fortjener.

Byens første murbolig

Bankgata 13, eller Stengården som den også kalles, var en av de to første murgårdene i byen og sto ferdig i 1880, bare slått av Ludwig Macks murgård i Storgata 4 med to år. Bankgata 13 var imidlertid byens første bolighus i mur.

Ditlev Gunnerus Evjen var en av to byggherrer på tomten sammen med stadsingeniør Johan Caspar Preus Jordan. Evjen er selvfølgelig mer kjent for sitt arbeid på domkirken, rådstua og latinskolen og var i sin tid byens fremste byggherre som tok oppdrag ikke bare i Tromsø, men også andre steder i Nord-Norge.

Honningsvåg kirke

Hans kirke i Honningsvåg var et av få bygg som ble spart da tyskerne trakk seg tilbake fra Finnmark og brente fylket etter seg. Grunnen til det var neppe tyskernes arkitektoniske finfølelse, men heller at kirken sto på vigslet grunn. Kirken er i dag, naturlig nok, Nordkapp kommunes eldste bygning og da det på 70-tallet ble foreslått å bygge en ny og større kirke, ble forslaget blankt avvist.

Kjøpmann

Evjen kom til Tromsø fra Trondheim i 1853 og markerte seg ikke bare som byggmester og snekker. Han var også en av byens kjøpmenn og drev to manufakturforretninger sammen med sin sønn, Anton, i Sjøgata 3. Der solgte de symaskiner, linoleum, fjær og dun, trematerialer og var utsalg for Tromsdalens teglværk.

I tillegg til sitt virke som byggmester skal Evjen også ha tegnet sine egne bygninger og det spekuleres i at han kan ha bidratt med tegninger til lærerskolen som han også forbindes med. Fra Kaigata 1 som han kjøpte i 1872 samtidig med huset i Sjøgata foreligger det også papirer på at Evjen selv sørget for bygningene på eiendommen.

Kilder: Lokalhistoriewiki, Ytreberg, arkitekturhistorie.no