Bakgrunnen for spørsmålene, er at Kunnskapsdepartementet (KD) handlet i strid med egne forskrifter da de oppnevnte Marianne Klausen som leder for Felles klagenemnd i 2022.

De siste månedene har VG skrevet flere saker om studenter som blir utestengt fra studiene etter anklager om fusk. Det er Felles klagenemnd som behandler klager fra studenter i disse sakene.

– Det er en alvorlig forvaltningsfeil når et departement oppnevner noen i strid med lover og forskrifter, og det er derfor viktig å komme til bunns i hvordan dette kunne skje, sier Himanshu Gulati til VG.

Han representerer Fremskrittspartiet i utdanningskomiteen på Stortinget, og er den som nå ber Borch svare på hvordan feilene som ble begått, kunne skje.

Himanshu Gulati sitter i Stortingets utdanningskomité for Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lang prosess

Utdanningsminister Sandra Borch (Sp) fjernet i september Klausen fra vervet, og innrømmet at det var begått feil da oppnevnelsen skjedde. Klausen ble oppnevnt av Borchs forgjenger, Ola Borten Moe.

VG har gjentatte ganger bedt om innsyn i prosessen rundt oppnevningen av Klausen for en tredje periode, noe departementet fortsatt nekter å dele. Ifølge flere jusprofessorer betyr den ulovlige oppnevningen av Klausen at vedtakene som ble fattet i den perioden hun satt i strid med forskriften, er ugyldige.

– Denne saken blir enda mer alvorlig fordi den handler om rettssikkerheten til landets studenter, som slik VG har avdekket, har møtt en kompromissløs og streng behandling når det kommer til fuskeanklager. Nå kan det altså vise seg at mange av vedtakene som er fattet er ugyldige, sier Gulati.

Flere hundre studenter ble utestengt for fusk i perioden Klausen satt ulovlig.

Nylig avsa Oslo og Sør-Rogaland tingretter dommer i to forskjellige fuskesaker. De vurderte blant annet om fuskevedtakene til Felles klagenemnd i disse sakene var gyldige, selv om Marianne Klausen var ulovlig oppnevnt. Svaret på det var ja i begge dommer.

De fastslår at Klausen ble oppnevnt feil, men mener likevel vedtakene fra den perioden hun satt ulovlig oppnevnt, er gyldige.

Terje Einarsen, professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen Foto: VG

Terje Einarsen, professor ved juridisk fakultet i Bergen, mener departementet begikk en tjenestefeil da de gjenoppnevnte lederen for Felles klagenemnd i strid med loven.

– Feilen er så grov at den trolig er i strid med straffeloven, har Einarsen tidligere sagt til VG.

Ønsker flere svar

Gulati ønsker svar på flere spørsmål fra Borch i Stortinget. Ett av dem er dette:

«På bakgrunn av alt som er kommet frem i VG, hvordan vil statsråden forklare at KD omgikk sin egen forskrift og foretok den kontroversielle gjenoppnevnelsen av Klausen til en 3. periode som leder av Felles klagenemnd».

FrP-politikeren ber også Borch redegjøre for om det i etterkant vært interne undersøkelser om hva som gikk galt, og om det i forkant av oppnevningen var interne diskusjoner i KD om lovligheten.

Gulati ber i tillegg om en oppklaring av de forskjellige svarene KD har gitt VG på hvorfor de ikke fulgte forskriften.

Oline Sæther, leder av Norsk studentorganisasjon, NSO. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Bøhmer Vold

Oline Sæther, leder i Norsk studentorganisasjon, NSO, sier det er veldig bra at noen tar ansvar og stiller spørsmål om hva som har skjedd.

– Det har vært lite åpenhet rundt hvordan det kunne skje og hvordan departementet ser på opprydningsprosessen, sier Sæther og peker på at KD fortsatt nekter media innsyn i prosessen.

– Manglende innsyn og åpenhet kan svekke tilliten både til klagenemnda og departementet, mener hun.

Samtidig roser Sæther Borchs foreløpige opprydning i saken, og mener det viser at hun tar studentenes rettssikkerhet på alvor.

– Vi er glad for at Stortinget følger opp KDs arbeid med Felles klagenemnd for å sikre studentenes rettssikkerhet, sier Oline Sæther.