Mai har vært en supermåned for byens turistnæring. En nylig utarbeidet statistikk for mai viser en økning på 7.033 overnattinger, noe som tilsier en økning på 18,7 prosent fra mai i fjor. Totalt har det vært 44.591 overnattinger i mai. Av disse er 38.275 norske gjester, og 6.316 utenlandske. I perioden januar til mai har overnattingstallene økt med 17,7 prosent. I den perioden har det vært 271.738 overnattinger totalt, med en økning på 40.903 overnattinger i forhold til samme periode i fjor.

– Positivt

Trond Øverås, reiselivssjef i Visit Tromsø forteller at statistikken viser en positiv økning innenfor tre segmenter – konferanse-, yrkes- og ferie- og fritidsgjestedøgn.

– Tromsø er en by som har en veldig tydelig posisjon i Norge. Det er en attraktiv by, sier Øverås.

Samtidig ser Visit Tromsø at beleggsprosenten går ned. Det er en økning i overnattinger, men all kapasitet hos byens hoteller blir ikke utnyttet.

– Nedgangen gjenspeiler kapasiteten vi har fått i byen. Det har blitt flere rom, og sammenlignet med fjoråret er det større kapasitet, sier Øverås og legger til:

– Men den økningen vi har hatt i antall overnattinger er selvfølgelig positiv.

Han forteller at det jobbes godt innenfor de tre nevnte segmentene for å fortsette å posisjonere Tromsø.

– Det har vært en utrolig bra økning i kurs og konferanser i byen, sier Øverås.

Det har fra januar til mai vært 39.536 kurs- og konferansegjestedøgn, hvilket er en økning på 9.163 gjestedøgn. Det tilsier en økning på 30,2 prosent.

Vinterturisme

Fra januar til mai har det vært 75.147 utenlandske gjestedøgn, hvilket er en økning på 16.706 overnattinger fra perioden i fjor. Mye av dette skyldes den populære nordlysturismen.

– Vi ser at flere gjester kommer til Tromsø og tromsøregionen i forbindelse med vintersesongen. Og det er fra Storbritannia det kommer aller flest, forteller Øverås.

Vil øke mer

– Vi jobber knallhardt for å få en økning fremover, ikke minst i betraktning til at byen får større kapasitet fremover. Økningen av kapasiteten fører til at Tromsø øker hurtigst når det kommer til turistbransjen. Det viser seg at Tromsø er en interessant by å investere i, sier Øverås.

Og det nytter ikke å ligge på latsiden for turistnæringen. Trafikkøkningen kommer ikke av seg selv.

– Tromsø er en av de fem største internasjonale kongressbyene i Norge. Det at vi ser den gode veksten i kurs og konferanser er veldig positivt. Per i dag er Tromsø også den desidert største destinasjonen for nordlysturisme i Norge, forteller Øverås.