Tirsdag kom den faglige vurderingen fra Statens Vegvesen om ny Kvaløya-forbindelse der man går inn for bygging av ny bru fra Langnes til Selnes. Vegvesenet mener at Håkøya-alternativet med tunnel blir for dyrt.

Flertallet i byutviklingskomiteen vedtok samme ettermiddag å gå for Håkøya-alternativet, til tross for at det vil bli dobbelt så dyrt. Høyre og Frp går dermed imot den faglige vurderingen.

Estimert prislapp på Håkøya-alternativet er på 2,5 milliarder kroner. Vedtaket fra byutviklingskomiteen skal nå videre til behandling i kommunestyret neste uke under sak om kommuneplanens arealdel.

Partitoppene svarer

Vi spurte partiene tirsdag kveld om deres mening om forslaget. Her er deres svar:

Marlene Bentsen Bråthen, ordførerkandidat Senterpartiet:

- I utgangspunktet støtter vi det alternativet som er mest realistisk å få gjennomført både i forhold til økonomi og målsettingen om økt kollektivtrafikk. Det ser ut til å være anbefalingen fra Statens Vegvesen med ny bru fra Langnes til Selnes, men vi har ikke fått tid til å vurdere alle forholdene etter at anbefalningen ble lagt fram i dag og etter behandlingen i byutviklingskomiteen.

Jens Ingvald Olsen, ordførerkandidat Rødt:

- Forslaget fra Statens Vegvesen er helt i samsvar med Rødt sitt standpunkt. Den faglige vurderingen er veldig flott.

Jonas Stein, 1. kandidat Venste:

- Jeg ser gode byutviklingsargumenter for en bru til Håkøya, men har ikke rukket å behandle det i gruppa ennå.

Helga Marie Bjerke, 1. kandidat KrF:

- KrF går for alternativet over Håkøya, fordi det er mest fremtidsrettet. Det vil delvis avhjelpe dagens kø, men også ta høyde for fremtidige behov når boligbyggingen sørover på Kvaløya kommer.

Brynmor Evans, gruppeleder for Miljøpartiet de Grønne:

- Vi er imot Kvaløya-forbindelsen i utgangspunktet. Vi er for den billigste løsningen siden den er god nok. Her påfører politikerne samfunnet økt kostnader, midler som heller kunne vært brukt til bedre kollektiv for byfolk og bedre veier i disktriktene. Her må altså bilister betale for en dobbel så dyr løsning.

Ingrid M. Kielland, ordførerkandidat for SV:

- SV vil ha en ny forbindelse til Kvaløya så raskt som mulig.  Statens Vegvesens forslag om bro fra Selnes til Langnes vil være både billigst og raskest å realisere,  og vi mener derfor at dette er en god løsning. Det er viktig at den nye forbindelsen også sikrer gode forhold for kollektivtrafikk, gange og sykkel.

Kristin Røymo, byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, har så langt ikke svart på iTromsøs henvendelse.