Desember er høysesong for feit mat, noe Vann og avløp har fått merke til fulle. I helga måtte de nærmest spa seg gjennom metertykt fettlag for å åpne opp avløpet i nedre deler av sentrum. Nå ber de restauranter og private husholdninger om å skjerpe seg og ikke å ha matfettet i vasken.

– Vi merker det spesielt på denne årstida at det er fett i avløpsnettet. Det har blitt et større og større problem med årene, og forskningsrapporter viser at fettmengdene øker, sier driftsleder Jan Stenersen på Vann og avløp.

Fullt kjør sist helg

Natt til søndag var det full fettkrise i sentrum. Restauranter i Havnegata måtte stenge fordi kloakknettet var gått tett. Årsaken til forstoppelsen er julebordssesongen, med inntak av ribbe, lutefisk med bacon og pinnekjøtt; mat som medfører at fettmengdene øker kraftig.

– Restaurantene er verst. Vi hadde masse folk ute i helga etter at vi fikk telefoner om tette avløp og toaletter. Våre ansatte fant et én meter tykt fettlag i kummen i Havnegata. Vi måtte banke oss gjennom store mengder fett. Når toalettene går tett, må restaurantene stenge.

Spesialutstyr

Problemet oppstår når rennende fett blander seg med det kalde kloakkvannet. Fettet stivner og rørene tetter seg. Ifølge Stenersen blir fettet like hardt som såpe, og det nytter ikke med vanlig spyling.

– Vi må tilkalle Vacumkjempen som har spesialutstyr og høytrykksslange med stort nok trykk. Det er det samme utstyret vi bruker når vi må spyle vekk røtter som gror inn i ledningsnettet.

Vann og avløp vet ikke hvem som er fettsynderen ettersom det er en rekke restauranter i sentrum som er koblet til det samme ledningsnettet. Og til tross for at restaurantene er pålagt å ha fettavskillere, går rørene tett.

Tenker ikke over

– Vi har en egen ansatt som følger opp at fettavskillerene blir tømt regelmessig. Vi har nettopp sendt en ny lokal forskrift på høring om økt tømmefrekvens, fra én til fire ganger i året. Ifølge forskriften er det virksomheten som er ansvarlige for at tømmingen gjennomføres.

Men tette rør i desember skyldes ikke bare julebord på byens restauranter. Også privathusholdningene må ta sin del av skylda for problemene. Mange skyller ned ribbefett, pinnekjøttfett og baconfett i vasken med varmt vann. Når mange gjør det samme, får det følger. Ledningsnettet går tett og vannet flommer tilbake i folks boliger.

– Det virker som noen tenker ute av syne, ute av sinn. Så når folk ringer og forteller at kloakken er tett, har de ofte seg selv å takke, sier Stenersen.

Mat til rottene

Han håper både restauranter og private husholdninger blir flinkere til å behandle fettet som matavfall. Det betyr å ha det i de grønne matavfallsposene når det har stivnet eller blitt kaldt.

Vann og avløp jobber for at ledningsnettet til enhver tid klarer å ta unna alt som skylles ned i vasker, sluker og toaletter. Da må imidlertid folk skjerpe rutinene nå når alle omgir seg med mye fett i forbindelse med middagslaging og baking.

– Våre ambisjoner er å ha et ledningsnett som er åpent til enhver tid. Vi ønsker å være proaktive, derfor går vi nå ut med denne oppfordringen til næringsliv og privatpersoner.

Tette avløpsrør som følge av fett gir også næring til byens rotter.

– Det er dyr vi ikke vil ha. Fett er fôr til rottebestanden, sier Jan Stenersen.

FETTKLUMPER: Dette bildet er fra «kummen» til Fagereng avløpspumpestasjon som er kommunal. Foto: Vann og avløp Foto: Vann og avløp
PUMPESTASJON: Også fra «kummen» til Fagereng avløpspumpestasjon. Foto: Vann og avløp Foto: Vann og avløp
FRA KJØKKENET: Bilde av en privat ledning som viser fett i ledningen ut fra et kjøkken. Foto: VVS 24 Foto: VVS 24